To ud af tre danskere vil gerne vaccineres mod covid-19

Professor i virologi peger på, at Danmark kan begynde at vaccinere de første omkring midten af næste år.

Hvis en vaccine mod covid-19 kan godkendes af danske myndigheder i år eller næste år, vil to ud af  tre danskere gerne vaccineres. Sådan et scenarie er ikke umuligt, mener professor i virologi Allan Randrup Thomsen. (Arkivfoto)

Hvis en vaccine mod covid-19 kan godkendes af danske myndigheder i år eller næste år, vil to ud af tre danskere gerne vaccineres. Sådan et scenarie er ikke umuligt, mener professor i virologi Allan Randrup Thomsen. (Arkivfoto)

KØBENHAVN:To ud af tre danskere vil gerne vaccineres mod covid-19, hvis en vaccine bliver tilgængelig enten i år eller næste år.

Det viser en undersøgelse, som Voxmeter har foretaget for Ritzau.

67,2 procent af de adspurgte svarer således, at de gerne vil lade sig vaccinere, hvis en vaccine bliver godkendt af de danske myndigheder inden udgangen af 2021.

Og det er bestemt ikke umuligt, hvis man spørger professor i virologi ved Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen.

- Jeg vil tro, at vi kan begynde at vaccinere de første omkring midten af næste år, siger han.

For at en vaccine skal kunne godkendes, kræves det, at effekten af vaccinen skulle kunne påvises, og at eventuelle bivirkninger ved vaccinen skal kortlægges.

- Der er lavet fase 1- og fase 2-studier, som har vist, at vaccinen inducerer de immun-responses, som vi forventer, og at der ikke er meget hyppige bivirkninger, siger Allan Randrup Thomsen.

Det betyder, at man allerede nu kan sige, at vaccinen ser ud til at virke - og at bivirkningerne er små.

Det næste skridt, forklarer Allan Randrup Thomsen, er at forstørre gruppen af forsøgspersoner, så man kan få kortlagt de mindre hyppige bivirkninger og få et bedre billede af, hvor godt vaccinen beskytter mod covid-19.

- I fase 3 ekspanderer man gruppen af individer (forsøgspersoner, red.) og ser på, om infektionen slår an ved dem, der er vaccineret, og man sammenligner anslagsraten ved dem, der har fået en placebovaccine, siger Allan Randrup Thomsen.

11,3 procent af de adspurgte ønskede ikke at blive vaccineret, hvis danske myndigheder godkender en vaccine i år eller næste år. 21,4 procent svarede "ved ikke".

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.