To ud af tre taber på at sælge boligen

Det kan give stor gæld, når boligen skal sælges i forbindelse med skilsmisse

Arkivfoto

Arkivfoto

DANMARK:To ud af tre skilsmisse-par kommer ud af skilsmissen med en stor gæld, når boligen skal sælges. Det viser en ny undersøgelse fra Boligsiden, som de har lavet for Dagens.dk.

- Vi får bekræftet det, vi hele tiden har vidst. At boligsælgere umiddelbart efter finanskrisen har lidt. Mange bliver jo skilt efter syv år, hvor der fortsat ikke er friværdi nok i huset. Derfor kommer de altså ud med et betragteligt tab, for priserne er ikke kommet sig nok endnu, siger kommunikationsdirektør hos Boligsiden, Birgit Daetz, til Dagens.dk.

67 procent på landsplan sælger med et tab, der gennemsnitligt er på 25 procent. I yderområderne af Sjælland og Østjylland er tallene dog langt højere. Her er det 80-100 procent, der sælger med et tab på mellem 30 og 40 procent.

Det viser undersøgelsen, der er lavet med boligkøbere fra 2007, der har solgt deres ejendom igen i enten 2013 eller 2014.

- Når man vil skilles, er det jo ikke fedt at være stavnsbundet af et fælles hus. Derfor er mange tvunget til at sælge. Og dem, der er tvunget til at sælge, får som regel også et tab med ud af huset, fordi de vil videre hurtigst muligt, fortæller Birgit Daetz til Dagens.dk.

Forbrugerøkonom hos Nordea, Ann Lehmann Erichsen, synes, at det er nogle voldsomme tab. Hun uddyber, at der i 2007 ikke var nogen, der havde fantasi til at forestille sig, det ville blive så slemt på boligmarkedet.

Og de store tab kan have nogle vidtrækkende konsekvenser.

- Man har faktisk ikke ret til at blive skilt fra gælden. Begge skriver jo under på skødet, boliglånet og kreditlånet. Og dermed hæfter begge også for gælden bagefter. Man har ikke ret til at få den delt op. Derfor er ens økonomi stadig bundet sammen, selv om man bliver skilt, siger Ann Lehmann Erichsen til Dagens.dk.

Hun uddyber, at når man har solgt med tab, vil der være høje renter på lånet, fordi der ikke længere er sikkerhed for lånet, da boligen er solgt.

- Det kan være svært at komme ud af. Men man må sørge for at lave og overholde en god afdragsordning og så bo billigt imens, siger hun.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.