To uger: Så hurtigt øges din risiko for tarmkræft

Rødt kød, hvidt brød og pommes frites øger risikoen for tarmkræft dramatisk

Arkivfoto: Martin Damgård

Arkivfoto: Martin Damgård

SUNDHED: Sunde mennesker, der begynder at spise en typisk vestlig kost med rødt kød, pommes frites og hvidt brød, øger risikoen for tarmkræft hurtigt og dramatisk, skriver klogkost.dk.

Det viser et amerikansk forsøg, hvor man har bedt 20 sorte amerikanere om at bytte diæt med 20 sydafrikanere.

Sammenlignet med afrikansk kost er den typiske vestlige kost fattig på kostfibre, men rig på fedt og proteiner, hvilket menes at være en væsentlig årsag til tarmkræft.

Tyktarmskræft er den fjerde hyppigste kræft dødsårsag på verdensplan med mere end 600.000 dødsfald om året. Tyktarmskræft er meget mere almindelig i den vestlige verden end i Afrika og Fjernøsten. I USA rammes især afroamerikanere, men det skyldes formentlig, at de generelt er fattigere og derfor spiser mere usundt.

Byttede diæter

Det understreges også af det nye forsøg fra University of Pittsburgh, Pennsylvania, USA, og Imperial College London, der har lavet undersøgelsen med de 20 afroamerikanere og en gruppe på 20 landsbyboere i Sydafrika, som byttede diæter under stramt kontrollerede forhold i to uger.

Deltagerne fik lavet koloskopiundersøgelser af deres tarme før og efter diæt-skiftet. Forskerne målte også biologiske markører, der kan indikere en forhøjet risiko for tyktarmskræft og studerede prøver af bakterier taget fra tyktarmen.

Inden grupperne skiftede diæter havde næsten halvdelen af de amerikanske deltagere polypper - unormale vækster i tarmens foring, der kan være harmløse, men kan udvikle sig til kræft. Ingen af afrikanerne havde disse abnormiteter.

Aldrig for sent

Efter to uger på den afrikanske kost havde den amerikanske gruppe markant mindre betændelse i tyktarmen og reducerede biomarkører for kræftrisiko.

I den afrikanske gruppe indikerede målinger, at kræftrisikoen var forøget dramatisk efter bare to uger på den vestlige kost.

Så meget øger overvægt risikoen for forskellige kræftformer

- Vi kan ikke definitivt sige ud fra disse målinger, at ændringen i sydafrikanernes kost ville have medført flere kræfttilfælde - eller om amerikanernes risiko var mindre, men der er god dokumentation fra andre undersøgelser for, at de ændringer, vi observerede, er tegn på kræftrisiko, siger chefforsker professor Jeremy Nicholson fra Institut for Kirurgi og Kræft på Imperial College London.

- Resultaterne tyder på, at folk i væsentlig grad kan sænke deres risiko for tyktarmskræft ved at spise mere kostfiber. Dette er ikke nyt i sig selv, men hvad der er virkelig overraskende er, hvor hurtigt og dramatisk risikomarkører skiftede hos begge grupper.

14 tegn på kræft, kvinder ikke må ignorere

- Vores undersøgelse tyder på, at vestliggørelse af kosten medfører ændringer i biomarkører for kræft i tyktarmsslimhinden inden for to uger, siger professor Stephen O’Keefe fra University of Pittsburgh.

- Endnu vigtigere er at en kostændring til en fiberrig, fedtfattig kost reducerede disse biomarkører for kræftrisiko på kun to uger, hvilket indikerer, at det sandsynligvis aldrig er for sent, at ændre din kost og din risiko for tyktarmskræft.

8 madråd mod tarmkræft

Undersøgelsen fandt, at en væsentlig årsag til ændringerne i kræftrisiko var den måde, hvorpå bakterierne i tarmen fik deres stofskifte til at tilpasse sig den nye kost. Hos de 20 amerikanere førte den afrikanske kost til en stigning i produktionen af butyrat, der opstår i forbindelse med nedbrydning af kostfibre, og som har vigtige kræftbekæmpende effekter.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.