Tøjfirmaer går med til at forbedre forhold i Bangladesh

Trods skepsis går danske tøjfirmaer nu med i aftale, der skal forbedre sikkerheden i Bangladesh' tøjindustri.

Tøjfirmaer går med til at forbedre forhold i Bangladesh

To måneder efter, at over 1100 tekstilarbejdere i Bangladesh mistede livet, da den bygning, som de arbejdede i, styrtede sammen, forventer flere danske tøjfirmaer mandag at sætte deres underskrift på en international aftale, som skal forbedre sikkerhedsforholdene i tøjindustrien i landet.

Det skriver Politiken søndag.

Aftalen skal sikre, at uafhængige tilsyn jævnlig inspicerer tøjfabrikkerne i det fattige land, og at fabrikkerne bliver lukket, hvis de er i fare for at styrte sammen. Samtidig skal tekstilarbejdere have løn, så længe deres fabrik er lukket under reparation.

55 tøjfirmaer i andre lande har allerede underskrevet den, men hovedparten af de danske tøjfirmaer har været mere skeptiske.

Den danske tilbageholdenhed skyldes i høj grad, at de har været usikre på, hvor dyr aftalen vil blive for dem. De firmaer, som underskriver aftalen, påtager sig et ansvar for at forbedre forholdene på de fabrikker, hvor de får deres tøj syet. De accepterer dermed også at dække nogle af de udgifter, der må komme i forbindelse med at løfte sikkerheden.

Herhjemme er Bestseller det danske firma, som får produceret mest tøj i Bangladesh. Virksomhedens kommunikationsdirektør, Mogens Werge, erkender åbent, at Bestseller kun modvilligt underskriver aftalen på et møde mandag arrangeret af blandt andet Dansk Initiativ for Etisk Handel.

- Vi forventer at underskrive aftalen. Men reelt aner vi ikke, hvad det er, vi tilslutter os. Vi har ikke været imponeret over processen, for der er mange spørgsmål, vi ikke kan få svar på, siger Mogens Werge.

Den internationale aftale om at forbedre sikkerhedsforholdene har været undervejs længe, men efter Rana Plaza-ulykken har arbejdet taget fart. Handelsminister Pia Olsen Dyhr (SF) har været så utilfreds med den danske tøjbranches tøven med at tilslutte sig aftalen, at hun forud for mødet mandag har fundet det nødvendigt at lægge betydeligt pres på branchen.

- Nu har de danske tøjfirmaer haft tid til at undersøge, hvad aftalen betyder for dem, og derfor kommer jeg med en stærk opfordring til at underskrive den. Der er brug for at forbedre forholdene i Bangladesh, og det er bedst, hvis tøjfirmaerne løfter i flok, siger Pia Olsen Dyhr til Politiken.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.