Tøseøl med udfordring for de fleste

En rigtig brown ale er let at drikke

Brown ale er en let-drikkelig øl uden megen alkohol og oftest med en klar maltsmag og -duft. Stilen er ikke særlig veldefineret og lægger navn til mange variationer. Mest kendt er nok en af de helt store på verdensmarkedet, Newcastle Brown Ale, der kan købes over hele verden, og som har været mange øldrikkeres først bekendtskab med andet end pilsner. Brown Ale er formelt set ikke en oprindelig, selvstændig øl-stil, men den har gennem de seneste godt 100 år udviklet sig til en letdrikkelig type, der tiltaler mange både erfarne og uerfarne øldrikkere. Farven er klar brun, ofte med et rødligt skær og malten dominerer oftest smag og duft. Men eftersom udgangspunktet ikke har været en klart defineret stil, vrimler markedet med både stærkt humlede variationer og andre, hvor humlen nærmest er fraværende. Farven er tilsyneladende det afgørende, og det gør stilen til legeplads for brygmestre. En brown ale er trods variationerne altid let-drikkelig og ikke voldsomt stærk. Stilen er ofte en god indgang for nye øl-smagere. Oprindeligt blev betegnelsen brugt om et alkoholsvagt bryg, der også er kendt som ¿mild ale¿. Øl, der var beregnet til at blive drukket i store mængder af arbejdsmænd og -kvinder. Men al malt blev dengang brændt så hårdt, at øllet altid blev brunt og nogle gange mørkere, så det var nærliggende at kalde det ¿brown ale¿. Brown Ale har haft et lidt blakket ry blandt ølelskere, der ikke sjældent har kaldt det for ¿tøseøl¿, men ikke desto mindre er der mange eksempler på rigtig vellykkede brown ales. Blandt de danske bryggerier kan man for eksempel finde kraftigt- og velsmagende brown ales fra Carlsberg (Jakobsen Brown Ale) og Nørrebro Bryghus (King's County Brown). Royal Brown Ale Royal Unibrew, 33 cl, 4,6 procent Købt i Bilka til 5,95 kr. Et masseproduceret dansk bud på en brown ale. Ifølge bryggeriet brygget blot af bygmalt og humle. Man kan ane lidt nødder i aromaen og noget mere fylde en Newcastle Brown Ale. En fyldig øl, der gør sig bemærket pga. prisen, men også er en udmærket repræsentant for stilen. Katrine Schousboe: Fin farve, men ellers en halvkedelig sag, som mangler balance og rundhed i smagen. Morten Lind: Testens billigste og mest upersonlige bud på en brown ale. Nærmest anonym. I harmoni med sig selv, men også en smule trist og smagløs. John Jensen: Umiddelbart med fin fyldig smag, men bliver hurtigt kedelig. For lidt til næsen, men god til prisen. Newcastle Brown Ale Scottish & Newcastle, 50 cl dåse, 4,7 procent Købt i Fakta til 12 kroner Klassikeren blandt brown ales er Newcastle Brown Ale fra Scottish & Newcastle (det firma Carlsberg i øvrigt er ved at købe). Den blev efter et par års udviklingsarbejde præsenteret i 1927 og fik allerede året efter en guldmedalje ved en international bryggermesse. I halvfemserne havde den udviklet sig til at være den mest sælgende flaskeøl i England og bliver eksporteret til mere end 40 lande verden over. Den bliver brygget på både byg- og hvedemalt med tilsætning af majs og sukker. Resultatet er en ukompliceret let øl med en tør fyldighed og næsten ingen humlebitterhed. Du kan få flere oplysninger ved at klikke ind på www.newcastlebrownale.co.uk Katrine Schousboe: Flot skum og farve. God balance i smagen - let-drikkelig. Morten Lind: Lidt industriagtigt indtryk, men flot nøddebrun farve og behagelig frugtsmag. Behagelig balance mellem bitterhed og sødme. En klassisk brown ale. John Jensen: Flot, klar farve. Smuk balance og god harmoni mellem duft og smag. Nutty - nut brown ale Ørbæk, 50 cl. 5,0 procent Købt i Bilka til 19.95 kr. Lavet af økologisk malt og humle på det godt 100 år gamle Ørbæk Bryggeri. Har mere humlesmag end testens to øvrige øl, men må stadig regnes for en humlefattig øl. Katrine Schousboe: Flot farve, men noget spids i smagen. Bitterheden bliver hængende længe i munden. Morten Lind: Nydeligt skum, flot farve og nødder i smagen. Meget mere humle i smagen end de øvrige i testen. John Jensen: Mere karakterfuld end Royal, men også lidt for anonym.

Forsiden