Toldere ser knap tredobling af ulovlige cigaretter i 2020

Sidste år forhindrede Toldstyrelsen, at 16 millioner ulovlige cigaretter blev solgt uden myndighedernes viden.

Toldstyrelsen fandt sidste år 16 millioner ulovlige cigaretter i deres kontroller i forhold til lidt under seks millioner året før. (Arkivfoto)

Toldstyrelsen fandt sidste år 16 millioner ulovlige cigaretter i deres kontroller i forhold til lidt under seks millioner året før. (Arkivfoto)

KØBENHAVN:Smuglere har forsøgt at unddrage statskassen for omkring 28 millioner kroner i told, moms og afgifter på cigaretter i 2020.

Det står klart, efter at Toldstyrelsen har fundet over 16 millioner ulovlige cigaretter ved deres kontroller sidste år. Cigaretter, der ellers skulle være betalt afgifter af.

Det er mere end en fordobling - faktisk knap en tredobling - i forhold til året før, oplyser styrelsen i en pressemeddelelse. I 2019 fandt tolden lidt under seks millioner af de ulovlige smøger.

Michael Lund, som er kontroldirektør i Toldstyrelsen, udtaler i pressemeddelelsen, at ulovlige cigaretter kan være mere sundhedsskadelige end lovlige cigaretter, da de ofte bliver produceret uden om reglerne.

Han uddyber over for Ritzau, at stigningen i prisen på cigaretter muligvis har haft en betydning. Han mener, at prisen om ikke andet har øget incitamentet for at smugle cigaretter fra udlandet.

- Derfor har vi også fokus på kontrollen af cigaretter, overvågning og analyser - herunder stikprøver med vores tobakshunde. Det gør vi døgnet rundt - 365 dage om året, siger han.

Til trods for det store antal cigaretter, som er blevet beslaglagt, har der været færre sager om tobak i tolden.

Der har været 700 sager om alle former for tobak i 2020. Det betyder sager om ulovlig indførsel af cigaretter, men også om ulovlig vandpibetobak, cerutter, cigarer og lignende. I 2019 var der omkring 1100 sager.

I 2020 fandt man blandt andet ulovlige cigaretter ved flyrejsende. Men der har også været to større sager.

Tolden fandt lidt over halvanden million cigaretter skjult i sættetromler på Aarhus Havn, og der blev fundet 14 millioner cigaretter i en sættevogn på Esbjerg Havn.

En stor sag som den på Esbjerg Havn er med til at forklare stigningen, mener Michael Lund.

- Det er et stort tal og det trækker jo selvfølgelig op. Men der er jo flere hundrede sager, så vores kontrol dækker jo langt ud over det her enkelte beslag, siger han.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.