Topchef i SAS takker af efter ti års tjeneste

Oven på et udfordrende 2020 forlader Rickard Gustafson senest 1. juli SAS til fordel for svenske SKF.

SAS vinker senest til juli farvel til sin topchef, Rickard Gustafson. (Arkivfoto)

SAS vinker senest til juli farvel til sin topchef, Rickard Gustafson. (Arkivfoto)

KØBENHAVN:SAS skal på jagt efter en ny administrerende direktør. Senest 1. juli forlader den nuværende topchef, Rickard Gustafson, sin stilling.

Det oplyser flyselskabet i en pressemeddelelse.

- Jeg er både skuffet og ked af, at Rickard vil forlade sin vigtige rolle i SAS, siger bestyrelsesformand Carsten Dilling i meddelelsen.

- Samtidig vil jeg på vegne af bestyrelsen i SAS takke Rickard for hans fantastiske arbejde gennem hans ti år som præsident og topchef, lyder det.

Gustafson, der har været SAS' øverste direktør i ti år, skal i stedet være topchef hos den svenske kuglelejeproducent SKF.

- SAS har en stærk position på det skandinaviske marked og er velpositioneret til at lede flyindustri mod en mere bæredygtig fremtid, når pandemien er under kontrol, siger han.

Men topchefens afgang er et kæmpetab for SAS, fastslår Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank.

- Rickard Gustafson var jo manden, der, efter at mange andre havde forsøgt, faktisk før coronakrisen havde været en visionær leder, som med en stærk kombination af kommercielt fokus og fokus på omkostningerne fik skubbet SAS over på A-holdet i luftfartsindustrien, siger Jacob Pedersen til Ritzau Finans.

Han peger på, at SAS er reddet gennem pandemien med store milliardtilskud fra den svenske og den danske stat. Men koncernen, der har afskediget halvdelen af sine ansatte under krisen, er langt fra ude af skoven endnu.

SAS har nu igangsat jagten på Gustafsons afløser, siger Carsten Dilling, der understreger, at SAS er i en kritisk, men stabil position.

SAS og hele luftfartsbranchen er blevet sendt ud i en massiv modvind af corona, som har affolket verdens lufthavne.

Rejserestriktioner og grænselukning for at inddæmme smitten har i store dele af 2020 holdt flyene på jorden.

Det har betydet store tab i branchen. SAS er ingen undtagelse og måtte i det seneste regnskabsår tage et historisk stort tab.

I regnskabsåret fra november 2019 til oktober 2020 tabte SAS 9,3 milliarder svenske kroner. Det svarer til 6,8 milliarder kroner.

Krisen har betydet, at SAS' ejere, der tæller både Danmark og Sverige, har måttet skyde milliarder ind i selskabet.

SAS blev grundlagt i 1946 ved en sammenlægning af de nationale luftfartsselskaber i Danmark, Norge og Sverige.

Ifølge det seneste regnskab fra SAS ejede Danmark og Sverige begge knap 22 procent af SAS. Tidligere har også den norske stat være en del af ejerkredsen.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.