Udland

Topdiplomat: Krav til grækerne må blødes op

Det er selvbedrag at tro, at der ikke er brug for at genforhandle græsk redningsplan, siger EU-diplomat.

Topdiplomat: Krav til grækerne må blødes op

Det vil være en redningsplan "baseret på en illusion", hvis Grækenlands långivere insisterer på, at der ikke kan rokkes ved de betingelser, de stillede til det kriseramte euroland tidligere i år.

Det siger en ledende EU-diplomat forud for et møde torsdag, hvor eurolandenes økonomi- og finansministre skal tage bestik af situationen efter det græske valg i søndags.

Diplomaten siger, at både den økonomiske og politiske virkelighed har ændret sig, siden EU, Den Internationale Valutafond og Den Europæiske Centralbank opstillede betingelser for deres seneste 130 milliarder euro store redningspakke for Grækenland.

- Enhver, der siger, at vi hverken kan eller skal genforhandle redningsplanen lider af vrangforestillinger.

- Han eller hun går jo ud fra, at hele programmet, hele processen har holdt sig fuldstændig på sporet siden ugerne før Grækenlands første valg, siger diplomaten til journalister i Bruxelles.

Det har været et klart krav fra Grækenlands muligvis kommende premierminister, Antonis Samaras fra partiet Nyt Demokrati, at betingelserne for redningsplanen skal genforhandles.

Samaras har blandt andet bedt om at få fire år i stedet for to til at spare de 11,5 milliarder euro, som der kræves i aftalen.

Men der kommer noget modstridende meldinger fra nogle af de toneangivende politikere og andre nøglefolk.

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, har i forbindelse med G20-topmødet i Mexico sagt, at det vil være helt uacceptabelt at ændre på de allerede vedtagne betingelser.

- Den nye regering skal og må holde sig til forpligtelserne, siger Merkel ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Den snart afgående formand for eurogruppen, Luxembourgs premierminister Jean-Claude Juncker, er lidt mindre kategorisk.

- Det kan ikke komme på tale at ændre substansen i aftalerne. Men vi kan da bestemt godt tale om at forlænge tidsrammen, siger Juncker til østrigsk radio, efter at han tirsdag har talt i telefon med den græske valgvinder Samaras.

/ritzau/