Udland

Topfolk træder tilbage efter barsk Benghazi-rapport

USA's udenrigsminister, Hillary Clinton, slipper dog for fyring efter granskning af ambassadør-drab i Libyen.

Topfolk træder tilbage efter barsk Benghazi-rapport

Hovederne ruller i det amerikanske udenrigsministerium, efter chefen Hillary Clinton og resten af administrationen tirsdag fik kras kritik for håndteringen af det fatale angreb på USA's konsulat i den libyske by Benghazi i efteråret.

Chefen for de amerikanske diplomaters sikkerhed, Eric Boswell, har omgående fratrådt sin stilling, lyder det fra udenrigsministeriet. Yderligere tre embedsmænd fritages fra tjeneste og sendes på tvungen orlov.

11. september blev den amerikanske ambassadør og tre andre ansatte dræbt, da USA's konsulat i Benghazi blev udsat for et voldsomt angreb.

Tirsdag præsenterede en uafhængig komité en længe ventet undersøgelse, der pegede på systematiske fejl i sikkerheden på konsulatet - blandt andet var der alt for få til at beskytte diplomatbygningen.

- Visse højtstående embedsmænd i udenrigsministeriet har udvist mangelfulde lederevner, som ikke hører hjemme på dette niveau, siger den pensionerede admiral Michael Mullen, en af lederne bag undersøgelsen.

The Accountability Review Board (ARB), som står bag efterforskningen, har dog også slået fast, at USA's udenrigsministerium gjorde alt, hvad der kunne gøres for at redde ambassadør Christopher Stevens og de tre andre ofre.

Udenrigsminister Hillary Clinton bliver ikke holdt personligt ansvarlig for Benghazi-angrebet, lyder det fra ARB.

Clinton har accepteret alle de 29 anbefalinger, som ARB har fremlagt i undersøgelsen. Udenrigsministeren lover nu skærpet sikkerhed ved USA's diplomatposter rundt om i verden. Blandt andet vil hun opgradere med hundredvis af ekstra marinesoldater.

Ambassadør-drabet i Benghazi blev et af de tilbagevendende temaer i valgkampen i USA, hvor Republikanerne hamrede løs på præsident Barack Obama og Det Hvide Hus for at have ventet for længe med at sende hjælp til de amerikanske diplomater i Benghazi.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.