Udland

Toppolitikere skændes om sommervalg i Zimbabwe

Vælgere i Zimbabwe skal til stemmeurnerne 31. juli. Premierminister Tsvangirai raser over dato.

Toppolitikere skændes om sommervalg i Zimbabwe

Zimbabwes præsident, Robert Mugabe, har udskrevet valg i det afrikanske land til afholdelse 31. juli. Men om det vil finde sted, står hen i det uvisse.

Landets premierminister, Mugabes gamle rival Morgan Tsvangirai, protesterer nemlig kraftigt imod datoen og mener, at det tidligst kan blive afholdt den 25. august.

- Præsident Mugabe handler ulovligt og imod forfatningen. Som premierminister hverken kan eller vil jeg acceptere det, siger Morgan Tsvangirai.

Tsvangirai nægter at acceptere valgdatoen, da Mugabe med valgudskrivelsen ifølge premierministeren har overtrådt magtdelingen i Zimbabwe mellem de to mænd.

Landets forfatningsdomstol afgjorde i starten af juni, at parlaments- og præsidentvalget skal finde sted inden 31. juli. Parlamentets valgperiode slutter 29. juni, og Mugabe skulle fastlægge en dato inden periodens udløb.

Forfatningen, som blev vedtaget ved en folkeafstemning i marts med massiv opbakning, indskrænker præsidentens beføjelser og medfører, at en præsident højst kan sidde i to embedsperioder.

Den har dog ingen tilbagevirkende kraft i forhold til den 89-årige Mugabe, som i princippet kan blive ved magten i endnu to perioder eller 10 år.

På trods af gentagne beskyldninger om valgsvindel, krænkelse af menneskerettigheder og en økonomi i ruiner har den 89-årige præsident Robert Mugabe regeret landet i 33 år - siden dets uafhængighed fra Storbritannien tilbage i 1980.

Også Mugabes politiske rival Tsvangirai har støttet forfatningen.

Mindst to millioner mennesker stemte ved folkeafstemningen i marts. Af landets over 12 millioner mennesker er fem millioner stemmeberettigede.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.