Torturekspert: Retssag må være tilfredsstillende for ofre

Forsvaret kan bruge stor afgørelse i Østre Landsret i fremtidige missioner, lyder det fra Dignity.

Den stort anlagte sag om det danske medansvar for tortur, der fredag har nået sit foreløbige punktum, kan være med til at hele sårene for ofrene, mener ekspert. Foto: Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix

Den stort anlagte sag om det danske medansvar for tortur, der fredag har nået sit foreløbige punktum, kan være med til at hele sårene for ofrene, mener ekspert. Foto: Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix

Den stort anlagte sag om det danske medansvar for tortur, der fredag har nået sit foreløbige punktum, kan være med til at hele sårene for ofrene.

Det mener juridisk rådgiver Elna Søndergaard hos Dignity, Dansk Institut Mod Tortur.

- Der har været en grundig gennemgang under de mange retsmøder. Der har været mange afhøringer og en grundig stillingtagen til de retsmedicinske rapporter.

- På den måde må det også stå som et tilfredsstillende forløb for sagsøgerne, siger Elna Søndergaard.

Østre Landsret har besluttet, at Forsvarsministeriet var indirekte ansvarlig for, at 18 irakere i 2004 blev udsat for slag og spark hos lokale myndigheder.

De tildeles hver 30.000 kroner i godtgørelse for tort for den inhumane behandling.

- Vi ved af erfaring fra vores arbejde, at det er utroligt vigtigt for ofrene, at der bliver lyttet til dem, og at deres påstande bliver taget alvorligt. Det er sket i den her proces, siger Elna Søndergaard.

Det har taget Østre Landsret over 40 retsdage at nå frem til en afgørelse. Sagen blev indledt i november.

- Det er jo vigtigt, at der er fuldstændig klarhed over juraen og ansvarsgrundlaget om, hvornår danske styrker kan blive holdt ansvarlige.

- Man kan bruge den her afgørelse fremadrettet, når danske styrker er involveret i krigsindsatser, siger Elna Søndergaard.

I alt 23 irakere havde anlagt sagen mod Forsvarsministeriet, på grund af det der overgik dem under og især efter operation Green Desert i november 2004 i det sydlige Irak.

Dansk militær støttede sammen med britiske soldater lokale myndigheders operation i byen Az Zubayr. I alt cirka 1000 soldater rykkede ud. Heraf var 350 danske.

De danske soldater udsatte ikke selv nogle af de pågrebne for overgreb, konkluderes det i dommen.

Men danskerne burde vide, at der var en reel risiko for, at de tilbageholdte ville blive udsat for inhuman behandling af lokale myndigheder, slår landsretten fast.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.