Tour-sensation: Mørkøv snupper bjergtrøje

Michael Mørkøv gjorde præcis, som han havde forudsagt før Tourens 1. etape. Han erobrede bjergtrøjen

Tour-feltet med den førende Fabian Cancellara ved starte på sagens etape. Foto: Scanpix

Tour-feltet med den førende Fabian Cancellara ved starte på sagens etape. Foto: Scanpix

Michael Mørkøv kan mandag skrive sig ind i Tour de France-historien, når han krydser målstregen på 1. etape.
Når det sker, vil Tour-debutanten være den kun tredje dansker, der erobrer den prikkede bjergtrøje. Han skal blot nå frem til målstregen inden for tidsgrænsen.
Det står klart, efter rytteren fra Saxo Bank-Tinkoff Bank vandt den fjerde pointspurt på løbets 1. etape og dermed står noteret for tre point i bjergkonkurrencen. Ingen kan overgå ham uanset udfaldet af etapens sidste bjergspurt i Seraing.
Således holdt danskeren sit ord, idet han før etapen lovede at gå målrettet efter den prikkede trøje, som hidtil - blandt danske ryttere - kun har siddet på Bjarne Riis og Michael Rasmussen.
Danskeren kørte sig i udbrud sammen med fem andre allerede fra starten af den 198 kilometer lange etape fra Liège til Seraing.
Tidligt på etapen blev udbrydergruppen overraskende stoppet af et tog ved en jernbaneoverskæring, hvor de måtte vente i næsten halvandet minut på at komme videre.
Michael Mørkøv spurtede frem og tog pointene på toppen af det første bjerg foran franskmanden Nicolas Edet.
Den næste bjergdyst vandt Euskaltel-rytteren Pablo Urtasun Perez, men da Mørkøv er bedre placeret i den samlede stilling end spanieren, førte danskeren i bjergkonkurrencen.
Saxo Bank-rytteren snuppede også den tredje spurt, efter et tæt opgør mod Pablo Urtasun Perez i en duel, hvor Michael Mørkøv lignede den banerytter, som han også er.
Michael Mørkøv har vundet flere seksdagesløb og været fast mand på banelandsholdet.
Bjarne Riis var første dansker i den prikkede bjergtrøje, som blev indført i 1975. Siden snuppede Michael Rasmussen trøjen ved flere lejligheder. Og Rasmussen er også den eneste, der har vundet bjergkonkurrencen samlet i Touren.
Selvom bjergtrøjen først blev indført i 1975, har der været en udnævnelse af bedste bjergrytter siden 1905. Tour de France startede i 1903.
/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.