Danmark

Træn din sukkersyge væk

Hver tredje dansker lider af en eller flere kroniske sygdomme. Nu skal de lære at motionere sig raske.

Træn din sukkersyge væk

Løb dig rask og motioner dig ud af livsstilssygdomme. Det er visionen bag et banebrydende nyt dansk forskningscenter, som for alvor sætter ind med motion og træning som våben mod de store livsstilssygdomme.

Med en bevilling fra TrygFonden på 40 millioner kroner i ryggen skal det nye Center for Aktiv Sundhed undersøge, hvordan fysisk aktivitet bedst bruges som behandling mod alvorlige kroniske sygdomme. Og nok så vigtigt så skal forskningen hurtigt afprøves med Københavns Kommune som forsøgskanin.

Professor, overlæge og med egne ord "motionsmissionær" Bente Klarlund Pedersen står i spidsen for projektet, der ventes at blive et internationalt kraftcenter på sit felt.

- Vi ved meget om, hvordan og hvor meget raske mennesker skal træne for at forbedre deres sundhed. Men potentialet i fysisk træning som behandlingsform til de mange kronisk har vi meget mindre viden om, siger hun.

- Hvis vi ikke gør noget for at forebygge og begrænse livsstilssygdommene, står vi med en regulær trussel mod velfærdssamfundet. Der er grænser for, hvor meget man kan øge de offentlige udgifter i takt med, at flere og flere får en eller flere livsstilssygdomme, siger hun.

Det nye forskningscenter skal undersøge effekten af motion på kroniske sygdomme såsom diabetes, kræft, hjertekarsygdomme og psykiske sygdomme. Forskerne vil gerne vide mere om, hvor hårdt og hvor længe man kan træne, når man har en alvorlig sygdom.

Derefter skal den viden afprøves i København.

TrygFonden ser store perspektiver.

- Jeg håber, at vi kan være med til at give patienter nye og bedre muligheder for at hjælpe sig selv enten til at blive helt raske eller i hvert fald mindske de lidelser, der er forbundet med en kronisk sygdom, siger fondens forskningschef Anders Hede.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.