Aalborg

Transport af kæmpevinge lukkede tunnelrør

Verdens hidtil længste vindmøllevinge fragtet til Aalborg om natten

9
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Verdens hidtil længste vindmøllevinge blev natten til fredag transporteret til Aalborg. En ikke helt let manøvre. Foto: Jan Pedersen

AALBORG:Det ene tunnelrør i Limfjordstunnelen måtte afspærres natten til fredag, mens verdens hidtil længste vindmøllevinge blev transporteret fra motorvej E45 til et testcenter i Aalborg.

Den store vindmøllevinge er 88 meter lang - det er længere end seks bybusser på række.

Vindmøllevingen er produceret hos LM Wind Power i Lunderskov nær Kolding.

Natten til fredag skulle kæmpe-vingen så transporteres ad motorvej E45 til Aalborg, og det forløb uden problemer, ifølge Nordjyllands Politi.

Autoværn måtte fjernes

Det var dog ikke helt let at få den lange møllevinge transporteret fra motorvejen via frakørslen til Øster Uttrup Vej lige før Limfjordstunnelen.

Det skete omkring 02.40 om natten, og autoværnet midt på motorvejen måtte fjernes, mens det sydgående spor i Limfjordstunnelen blev lukket i omkring 10 minutter for at gøre plads til at få vindmøllevingen fra motorvejen, oplyser vagtchef Bent Højgaard fra Nordjyllands Politi.

Og efter de oplysninger, han har, skete alt planmæssigt og uden uheld - selv om kæmpe-vindmøllevingen bestemt ikke var nem at manøvrere med.

Flere følgevogne deltog i transporten af vindmøllevingen.

Test svarer til 25 års slid

Der er tale om en testvinge, som LM Wind Power har produceret i samarbejde med vindmølleproducenten Adwen. Vingen blev fragtet til Blaest Blade Test Center i Aalborgs østhavn.

Her skal vingen testes for, om den kan klare, hvad der svarer til 25 års slid. Det tager et halvt års tid, og derefter skal den nedslidte testvinge retur til producenten LM Wind Power i Lunderskov ved Kolding.

Som 10 elefanter

Møllevingen er bygget så robust, at den angiveligt kan klare vægten af 10 fuldvoksne elefanter uden at knække. En kombination af kulstoffiber og glasfiber har gjort det muligt at lave vingen længere, lettere og mere effektiv end tidligere modeller.

Firmaet Mammoet i Aalborg stod for opgaven at transportere den 34 ton tunge møllevinge til Aalborg.

Det foregik i ”luntetempo” med cirka 45 kilometer i timen.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst