Gistrup

Tre års hård kamp i firma

Det er op ad bakke at blive selvstændig - især når man etablerer sig 14 dage før en finanskrise

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Så er der medister! Jens Simonsen lægger stor vægt på, at al maden skal leveres i pæne fade og skåle, så den præsenterer sig godt, og så kunden umiddelbart kan stille den på bordet. Nogle menuer og endda take-away bliver anrettet på rigtige tallerken

- Det var, så tårerne trillede ned ad kinderne. Jens Simonsen husker tilbage på august 2008. Da havde han - efter længere tids overvejelser - netop etableret sig som selvstændig med cateringfirmaet Lé Chef med base i Gistrup. Så gik der 14 dage - og så begyndte hele verden at tale om finanskrise. Straks meldte usikkerheden sig hos den erfarne kok og hans bedre halvdel Sallie Kvist, der hjælper til, så ofte hun kan. Ville folk holde på pengene og lade være med at bestille mad udefra? Helt så slemt skulle det ikke gå. Efterhånden viste det sig, at der nok var krise, men at det fik mange til at droppe hotel og restaurant og holde fest hjemme i stedet for, og så få maden leveret. Alligevel gik det kun langsomt fremad for Lé Chef. Det tager tid at blive kendt, og Jens Simonsen måtte supplere med et arbejde som kantineleder. Efterhånden blev det dog for meget. Lé Chef fik flere og flere selskaber, så først gik han ned i tid i kantinen for til sidst at overlade roret til en anden og tage 18 timer i en børnehave. - Men jeg kunne mærke, at det også blev for meget til sidst, fortæller Jens Simonsen. Så for et par måneder siden valgte han at hellige sig Lé Chef. Med andre ord skulle der gå tre år, før det kunne bære med eget cateringfirma. - Det har været en hård periode. Især, når der ikke er sket så meget, for der skal jo stadig penge i kassen til husleje og så videre. Men nu, hvor vi er på den anden side af det og ved, at vi kan leve af det, så har det helt sikkert været det hele værd, siger Jens Simonsen. Forældre midt i det hele Antallet af friweekender de seneste tre år kan tælles på én hånd. Jens Simonsen mener selv, at det har været afgørende, at både han og Sallie Kvist på forhånd har været klar over, at det kunne koste mange timer. - Vores forældre er også selvstændige, så vi er vokset op med den livsstil, og har set, hvor meget de har knoklet. Så vi har på forhånd vidst, at det kunne blive hårdt, siger Sallie Kvist. Hun hjælper til, når hun ikke lige arbejder i Spar Nord eller passer parrets snart to år gamle søn Oskar. For han meldte jo sin ankomst midt i det hele. - Ja, det var godt nok ikke helt planlagt, griner Jens Simonsen. Det var hårdt, når han kom hjem en sen aften, og sønnen forlængst var blevet lagt i seng. Med "kun" et job i Lé Chef er han begyndt at få i hvert lidt kortere arbejdsdage, så der er mere tid til familien. Familien kan jo også bare komme hen i køkkenet på Hadsundvej i Gistrup. Forældre, søskende og andre familiemedlemmer har hjulpet utrolig meget i de tre hårde år og er trådt til, når der eksempelvis har manglet en chauffør til at køre ud med mad, en til at lave hjemmeside - eller en babysitter. Nogle ville blive fristet til at springe over, hvor gærdet er lavest, og købe fabriksfremstillede varer, så der bare skal åbnes en spand med remoulade, karrysalat eller hvad der nu står på menuen. Men det har kokken for megen faglig stolthed til. Alt skal være hjemmelavet fra bunden. - Det koster selvfølgelig arbejdstimer, men det er også sjovere. Det er i hvert fald ikke sjovt bare at åbne en spand, siger Jens Simonsen. Kunderne har fundet ud af, at maden er hjemmelavet. Flere kommer igen, og nye kommer til via anbefalinger. Det er et skulderklap til en kok, der må siges at have fortjent retten til at kalde sig selvstændig.