Udland

Tre af fire nordmænd: Breivik skal i fængsel

Anders Behring Breivik er mentalt frisk nok til at få fængselsstraf, mener tre af fire nordmænd, viser måling.

Tre af fire nordmænd: Breivik skal i fængsel

Et stort flertal af nordmændene ønsker, at Anders Behring Breivik skal i fængsel. Han er mentalt og psykisk frisk nok til fængselsstraf, mener tre af fire nordmænd.

Det viser en meningsmåling, som tv-stationen NRK har fået udarbejdet.

Kun en af 10 mener, at manden bag den værste terroraktion i Norge nogen sinde skal dømmes til psykiatrisk behandling.

Spørgsmålet om Breivik kan afsone sin straf i et normalt fængsel, eller han er for psykisk ustabil til fængselsstraf, har under retssagen været et stort stridsemne.

Psykiatere er uenige. To eksperthold er kommet frem til to helt forskellige konklusioner.

Et hold mener, at Breivik er paranoid skizofren, mens et andet hold mener, at han udmærket vidste, hvad han gjorde, da han de 22. juli i fjor dræbte 77 mennesker i Oslo og på øen Utøya.

Retssagen mod Breivik nærmer sig sin afslutning. Torsdag fremlægger anklagemyndigheden sin version af sagen og her bliver det klart, om anklageren vil kræve fængselsstraf eller psykiatrisk behandling.

Fredag fremlægger Breiviks forsvarere deres version.

Debatten om, hvilken straf Breivik skal have, er stor i Norge. Eksperter siger, at målingen i NRK viser, at langt de fleste nordmænd mener, at den højreradikale Breivik vidste, hvad han gjorde.

- Jeg tror, at folk i løbet af retssagen har fået indtryk af en mand, som ved, hvad han gør, og som ved, at han kunne have handlet anderledes, siger Henrik Syse, forsker ved fredsforskningsinstituttet PRIO i Oslo.

- De synes åbenbart, at han ved, hvilken skade han har påført folk, og at han gjorde det på tværs af samfundets normer, fortsætter forskeren.

Han peger på, at hvis ikke Breivik får en normal fængselsstraf, kan folk få den opfattelse, at han ikke bliver tildelt ansvaret for de mange drab, han gennemførte.

/ritzau/