Tre livsvigtige grunde til at børste tænder

Jo ældre vi bliver, des vigtigere bliver det at børste tænder. Manglende mundhygiejne øger nemlig risikoen for alvorlige sygdomme

Colourbox

Colourbox

DANMARK:Med alderen bliver vore tænder mindre følsomme og vi mærker måske ikke at tænderne er ramt af carries eller betændelse.

Men det kan redde dit liv at børste tænderne ordentligt og jævnligt bruge tandtråd.

Alzheimers

Mennesker med dårlig mundhygiejne og sygdomme i mundhulen har tilsyneladende også en forøget risiko for at udvikle Alzheimers.

Det viser et studie, som er udført af University of Central Lancashire, School of Medicine and Dentistry.

Mistanken er, at bakterier, som er forbundet med paradentose, kan inficere hjernen.

12 madråd mod Alzheimers

Forskerne undersøgte hjerneprøver fra 10 patienter, som ikke led af Alzheimers og fra 10 patienter, som havde sygdommen. De kunne påvise forekomsten af bakterien Porphyryomonas gingivalis (der er forbundet med paradentose) i hjernen hos patienter med Alzheimers.

Tarmkræft

I 2013 viste hele to undersøgelse en tilsyneladende klar forbindelse mellem helt almindelige bakterier i munden og tarmkræft.

Bakterien, der hedder Fusobacterium nucleatum, kan bl.a. gå ind i tarmcellerne og påvirke det tempo cellerne ændrer sig , hvilket kan føre til tarmkræft.

8 madråd mod tarmkræft

Mens det første studie fokuserede på, hvordan bakterien kunne ’tænde’ for de gener, der får kræften til at vokse, viste det andet studie, hvordan bakterien satte fart på tumorernes udvikling.

Hjertekarproblemer

Får du børstet tænderne ordentligt, kan du også sikre dig mod hjertekar-problemer.

Det hævder i hvert fald forskere fra Columbia University i New York, der har påvist, at en forbedring af tandplejen sænker den hastighed, hvormed åreforkalkning opbygger i arterierne.

11 madråd, der beskytter mod slagtilfælde

Deres resultater viser at jo bedre dine gummer har det, desto længere tid går der før blodårerne forkalkes. Åreforkalkning skyldes at der ophobes plak (kolesterol) i arterierne, som gør det sværere for blodet at passere og øger risikoen for hjertesygdomme, slagtilfælde og død.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.