Tre livsvigtige grunde til IKKE at slanke dig

Det er ikke nødvendigvis bedre at gå på slankekur, hvis du kun er lettere overvægtig

Arkivfoto

Arkivfoto

SUNDHED:Flere og flere undersøgelser viser at det ikke nødvendigvis er bedre at være slank eller at gå på slankekur i forhold til at være lettere overvægtig.

Det ser i hvert fald ud til at være tilfældet for midaldrende, der tilsyneladende har godt af lidt sul på kroppen, skriver slankeviden.dk.

Forskerne kalder det fedmeparadokset, selv om det faktisk burde kaldes overvægtsparadokset. For undersøgelserne viser oftest, at det måske ikke gør så meget, at veje lidt for meget, men at decideret fedme ikke er bedre end at være normalvægtig.

Forskerne har svært ved at komme med forklaringer på paradokset, der strider mod den generelle opfattelse af at overvægt belaster kroppen og øger risikoen for sygdom.

Her er 3 undersøgelser, der viser at det er bedre at være lettere overvægtig på visse tidspunkter af livet.

1. Lavere dødelighed

Flere befolkningsundersøgelser har vist at midaldrende mennesker ikke skal tabe sig eller ligefrem lever længere, hvis de vejer lidt for meget.

En undersøgelse af dødeligheden hos næsten 10.000 amerikanere mellem 51 og 61 år, der blev fulgt i 16 år indtil december 2009 viste, at de deltagere, der ved undersøgelsens start var overvægtige og tilmed måske havde taget lidt på, havde den laveste dødelighed.

Faktisk var deres overlevelseschance større end - såkaldt - normalvægtige, der tog en smule på, men stadig ikke havde et BMI højere end 25, som er grænsen for normalvægt.

Til gengæld havde meget overvægtige med et BMI over 30 ved undersøgelsens start - og som fortsatte med at tage på - den største dødelighed.

2. Beskytter diabetes-patienter

En smule overvægt beskytter patienter med diabetes 2 mod tidlig død. Normalvægtiges dødsrisiko er faktisk lige så stor som fede menneskers.

Overvægt beskytter mod demens

Det er den overraskende konstatering i en ny undersøgelse fra bl.a. University of Hull, England, hvor forskere har sammenlignet diabetes-patienters Body Mass Index (BMI) og dødelighed.

Forskerne fulgte mere end 10.500 patienter med diabetes 2 uden hjertekar-sygdomme i gennemsnitligt 10,6 år, hvor de indsamlede oplysninger om hjertekar-problemer og død af alle årsager.

8 madråd til kvinder i overgangsalderen

De overvægtige og fede diabetes-patienter viste sig at have en øget risiko for hjertekar-problemer, men overvægtige, der ikke var fede, havde bedre overlevelseschancer end undervægtige eller normal-vægtige.

Dødeligheden var dog størst hos undervægtige med et BMI under 20.

3. Beskytter mod hjertesygdom

En flerårig norsk undersøgelse fra 2014 af over 4000 mænd og kvinder viste, at fede mænd med et BMI over 30 havde en 80 procent forøget risiko for hjerteinfarkt og en 60 procent højere risiko for at dø af hjertesygdom, men at mænd, der ’bare’ var overvægtige med et BMI mellem 25 og 30 ikke havde nogen nævneværdig forøget risiko.

8 overraskende grunde til at du tager på

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.