Nordjylland

Tre millioner avissider kommer på nettet

980.000 nordjyske avissider - de ældste fra 1767 - bliver fra på tirsdag tilgængelige på nettet. Flere følger i 2016

Jagt i arkivet

Jagt i arkivet

NORDJYLLAND:- Det er en kæmpegevinst for alle i Nordjylland, at det nu bliver muligt at dykke ned i denne del af vores kulturarv.

Sådan siger bibliotekar Tove Michelsen fra Aalborg Bibliotekernes lokalsamling om en ny digital portal, hvor man kan læse og søge i over tre mio. nordjyske avissider.

”En revolution for slægtsforskere, for studerende og for alle andre, der er nysgerrige på lokalhistorie” kalder hun nyskabelsen.

På tirsdag bliver den første portion avissider - 980.000 styk - tilgængelige. Det er siderne fra NORDJYSKE Stiftstidende og dens direkte forgængere, hvoraf den første udkom første gang 2. januar 1767.

I løbet af 2016 følger yderligere 2,2 mio. avissider fra aviser, der hen ad vejen er blevet en del af NORDJYSKE-koncernen. Det gælder Morsø Folkeblad, Thisted Dagblad, Fjerritslev Avis, Vendsyssel Tidende, Frederikshavns Avis, Løgstør Avis og Skagens Avis.

NORDJYSKE-abonnenter kan boltre sig frit i arkivet. Andre kan købe adgang. Aalborg Bibliotekernes lokalsamling begynder snart at tilbyde interesserede kurser i brugen af den ny portal.

- Der er stor interesse for de gamle aviser, som virkelig er en historisk guldgrube, men hidtil har det været meget besværligt at søge i dem. Nu kan alle, takket været digitaliseringen, meget lettere finde artikler og annoncer og derigennem blive klogere på samfundet og folks liv, som man skildrede det i samtiden, siger Tove Michelsen.

Casper Døssing, der er nordjysk regionssekretær i Historielærerforeningen, er enig:

- I gymnasiet og i de ældste klasser i folkeskolen vil eleverne i mange situationer kunne bruge den ny mulighed. Jeg ser for mig, at aviserne vil være en god kilde, hvis man vil dykke ned i for eksempel besættelsen eller industrialiseringen, siger han.

Det er en donation fra Aalborg Stiftstidendes Fond, der har gjort det muligt at digitalisere avissiderne.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.