Trods tortur og vold siger S god for EU-aftale med Libyen

Det giver mening for EU at lave aftale med Libyen for at bremse flygtningestrøm, siger Nick Hækkerup.

Ritzau
Nick Hækkerup Foto: Scanpix/Erik Refner
1. juli 2016 11:40

Det overordnede mål er klart: Det handler om at bremse flygtninge- og migrantstrømmen til Europa.

Derfor er det ifølge Socialdemokraternes udenrigsordfører, Nick Hækkerup, også ganske logisk, at EU laver en aftale med Libyen, hvis formål er at holde flygtninge og migranter ude af Europa.

Men Hækkerup bliver bekymret, når han hører Amnesty International advarer EU om at indgå en aftale med Libyen, fordi menneskerettighedsorganisationen ifølge organisationen selv har dokumentation for, at der er omfattende overgreb mod flygtninge og migranter i landet.

- Vi har behov for at stoppe flygtningevejene ind til Europa, og det er relevant også at arbejde i Libyen.

- Men jeg er bekymret for situationen, sådan som den er i Libyen. Derfor er det meget vigtigt, at hvis der skal laves aftaler, så skal regeringen og EU sikre sig, at de berørte flygtninge har ordentlige forhold, siger Hækkerup.

Amnesty beretter om voldtægt af gravide kvinder, kidnapning, menneskehandel, tortur samt vold og afpresning.

- Der skal skærmes mod overgreb, og uden at jeg skal blande mig i, hvordan en aftale skal laves, så er en del af aftalen med Tyrkiet for eksempel, at de får nogle penge, og at de så tager imod nogle flygtninge og passer på dem.

- Situationen i Libyen er meget kompleks, og derfor kræver det, at man er meget opmærksom på, hvordan man giver støtten, siger Hækkerup.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) mener ligeledes, at EU har brug for en aftale med EU. Han henviser til, at problemerne er der, fordi den libyske regering stadig er under opbygning.

Ifølge Hækkerup er det vigtigt at prioritere indsatsen i nærområderne. Dels i forhold til de flygtninge, som lider i nærområderne, og dels af hensyn til at undgå migrationsstrømmene til Europa, lyder det fra Hækkerup.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...