Trods tortur og vold siger S god for EU-aftale med Libyen

Det giver mening for EU at lave aftale med Libyen for at bremse flygtningestrøm, siger Nick Hækkerup.

Nick Hækkerup Foto: Scanpix/Erik Refner

Nick Hækkerup Foto: Scanpix/Erik Refner

Det overordnede mål er klart: Det handler om at bremse flygtninge- og migrantstrømmen til Europa.

Derfor er det ifølge Socialdemokraternes udenrigsordfører, Nick Hækkerup, også ganske logisk, at EU laver en aftale med Libyen, hvis formål er at holde flygtninge og migranter ude af Europa.

Men Hækkerup bliver bekymret, når han hører, at Amnesty International advarer EU om at indgå en aftale med Libyen, fordi menneskerettighedsorganisationen ifølge organisationen selv har dokumentation for, at der er omfattende overgreb mod flygtninge og migranter i landet.

- Vi har behov for at stoppe flygtningevejene ind til Europa, og det er relevant også at arbejde i Libyen.

- Men jeg er bekymret for situationen, sådan som den er i Libyen. Derfor er det meget vigtigt, at hvis der skal laves aftaler, så skal regeringen og EU sikre sig, at de berørte flygtninge har ordentlige forhold, siger Hækkerup.

Amnesty beretter om voldtægt af gravide kvinder, kidnapning, menneskehandel, tortur samt vold og afpresning.

- Der skal skærmes mod overgreb, og uden at jeg skal blande mig i, hvordan en aftale skal laves, så er en del af aftalen med Tyrkiet, at de får nogle penge, og at de så tager imod flygtninge og passer på dem.

- Situationen i Libyen er meget kompleks, og derfor kræver det, at man er meget opmærksom på, hvordan man giver støtten, siger Hækkerup.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) mener ligeledes, at EU har brug for en aftale. Han henviser til, at problemerne er der, fordi den libyske regering stadig er under opbygning.

Dansk Folkepartis EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth, erkender, at det kan være svært at lave en fornuftig aftale med Libyen, da "ingen ved, hvem der styrer landet om tre måneder".

- Det kan måske være mere hensigtsmæssigt at lave en aftale med et land som Niger, hvor vi ved, hvem vi skal tale med, fordi der kun er én regering. Det er det, den østrigske udenrigsminister har peget på som en løsning, siger Kenneth Kristensen Berth.

Han vil ikke opfordre EU til at skrotte Libyen og i stedet søge andre løsninger med det samme.

- Hvis EU mener, at der kan laves en aftale med en af de mange regeringer i Libyen, så skal det gøres, men spørgsmålet er, om en sådan aftale er langtidsholdbar, siger DF'eren.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst