Troels Lund Poulsen vil styrke udkanten med flere initiativer

Blandt andet udflytning af statslige arbejdspladser har skabt liv i landdistrikterne, mener erhvervsminister.

Troels Lund Poulsen Foto: Scanpix/Michael Drost-hansen

Troels Lund Poulsen Foto: Scanpix/Michael Drost-hansen

Den onde cirkel med tomme huse og lukkede fabrikker på landet er ved at være brudt.

Det mener erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V), som ser tegn på spirende vækst i landdistrikterne.

- Der er fremgang at spore både i forhold til boligpriser, befolkningstal og beskæftigelse, siger Troels Lund Poulsen.

- Den økonomiske situation er heldigvis blevet bedre i hele landet. Men vi har understøttet en god økonomisk udvikling med initiativer, som styrker landdistrikterne, siger han.

Boligsalget er steget med 2,3 procent i hele landet fra juli 2015 til juli 2016. Ifølge Erhvervs- og Vækstministeriet er det særlig kommuner uden for de større byområder, der har oplevet fremgang.

85 kommuner har oplevet fremgang i befolkningstallet, og beskæftigelsen er ligeledes steget i 85 kommuner. Det fremgår dog ikke, hvilke kommuner det drejer sig om, eller hvor stor stigningen er.

Troels Lund Poulsen forventer, at udviklingen i landdistrikterne vil tage fart de kommende år, når regeringens initiativer for alvor er ført ud i livet.

Han fremhæver blandt andet landbrugs- og fødevareaftalen, aftalen om lempelse af planloven og regeringens udflytning af 4000 statslige arbejdspladser.

- Udflytning af arbejdspladser er med til at give tro på, at der er en fremtid uden for de store vækstcentre, mener erhvervs- og vækstministeren.

Omkring 1000 arbejdspladser er allerede blevet flyttet. Baseret på erfaringer i ind- og udland har flere økonomer sået tvivl om, hvorvidt udflytningen vil skabe vækst. Det er Troels Lund Poulsen dog overbevist om.

- I sig selv er det ikke en vækstmotor. Men det er det indirekte. Unge, der er uddannet i Aalborg og Aarhus vil måske ikke nødvendigvis flytte til København, fordi der bliver flere attraktive arbejdspladser i det jyske, siger han.

Mandag holder Erhvervs- og Vækstministeriet en landdistriktskonference. Her vil Troels Lund Poulsen præsentere flere positive tal. Han bebuder, at han i fremtiden vil foreslå nye tiltag, der skal styrke landdistrikterne.

- Jeg er ikke færdig med at præsentere politiske forslag, der styrker landdistrikterne. Men dem kommer jeg ikke til at offentliggøre her, siger han.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.