Mejerier

Troværdige fødevarer

Autentiske, troværdige fødevarer. Mad som forbrugerne kan stole på.

De mange malkekøer leverer mælk til gårdens mejeri. Marianne Simonsen og Preben Ørum må fortsat arbejde hårdt for deres fælles projekt. Men succesoplevelserne opvejer sliddet.

De mange malkekøer leverer mælk til gårdens mejeri. Marianne Simonsen og Preben Ørum må fortsat arbejde hårdt for deres fælles projekt. Men succesoplevelserne opvejer sliddet.

Preben Ørum snakker med glød i stemmen, når har fortæller om ideen bag Sønderhaven Gårdmejeri ved Serritslev. – Jeg kan kun sælge noget, jeg holder af, lyder det fra landmanden. Gård og mejeri ligger i idylliske omgivelser på Stadevej 314 ved Serritslev. Preben Ørum og Marianne Simonsen har 100 sortbrogede malkekøer og eget mejeri, hvor oste, fløde, kærnemælk og cremefraiche bliver til. Lækkerierne afsættes fra gårdbutikken, men restauranter og specialbutikker er ligeledes aftagere. Og til jul skal Sønderhaven Gårdmejeri, som det eneste i Danmark, levere Irmas udvalgte gårdost til Irma-kæden. Vejen fra ide til virkelighed har været lang, og parret erkender ærligt, at det til tider har været særdeles hårdt – og at projektet har slugt meget tid fra familielivet. Træthed og spekulationer har været en uundgåelig del af hverdagen. Men succesoplevelserne har hidtil opvejet sliddet. Og troen på succes har de fortsat. De viser med nordjysk, afdæmpet stolthed rundt i stald og mejeri, og glæder sig over, at de i dag kan kræse for forbrugernes smagsløb med deres egne produkter. Ting tager tid For mindre end et år siden blev gårdmejeriet åbnet officielt af Fødevareministeren, og siden har gårdens køer leveret mælk til produktionen. – Det har nok været noget sværere, end vi lige havde regnet med. Meget tager længere tid end vi havde regnet med. Vi har jo ikke prøvet tingene før. Vi skal hver gang finde ud af tingene selv. For eksempel hvordan emballagen, stregkoder og etiketter skal udformes. Produktionen går upåklageligt. Men afsætningsdelen har været en tidsrøver – og en mere omfattende opgave end først antaget. Så stor var glæden, da det stod klart, at Irma er parat til at afsætte gårdoste fra Sønderhaven. – Det var dejligt at få den kontrakt. Og samarbejdet med Irma er utroligt behageligt. Vores værdigrundlag minder meget om det, Irma har – men det er først bagefter, jeg har fundet ud af det. Skabertrangen Preben Ørum og Marianne er flyttet til Sønderhaven i Vendsyssel fra Farsø i 1995. De faldt i første omgang for stuehuset, der rummer både sjæl og charme. Sønnen Simon går i skole i Serritslev, mens de ældste børn Anne og Kasper er flyttet hjemmefra og studerer. Da parret flyttede ind på Sønderhaven var planen at drive traditionelt landbrug. Men Preben erkender, at han er udstyret med en skabertrang, der konstant bringer tankerne via nye veje – af afveje. – Jeg har et gen, der gør, at når noget er let, så skal der ske mere, smiler han. Dette gen har blandt andet fået ham i gang med merkonomuddannelse for en halv snes år siden. – Jeg gjorde ikke uddannelsen færdig, men det er ikke ensbetydende med, at jeg ikke har lært noget. Jeg blev mere bevidst om, hvad jeg rent forretningsmæssigt kan stille krav om, funderer han. Iværksættergenet fik ham også ind i ejendomshandlerbranchen, men den kunne han ikke trives i. Alt for ofte kom han i konflikt med egne etiske værdier. – Man skulle hele tiden bevæge sig på grænsen til sandheden og skulle holde øje med folk hele tiden. Aftaler var ikke altid en aftale – det var ubehageligt, og det er slet ikke mig. Butiksdrøm blev til mejeri En vinterdag begyndte Prebens iværksættergenet atter at røre på sig. Under en køretur med datteren Anne tog en ny ide form. – Vi blev enige om, at vi skulle åbne en butik i København, hvor vi kunne sælge Ingstrup-oste – suppleret med andre gode nordjyske fødevarer. På det tidspunkt leverede Sønderhaven mælk til Ingstrup Mejeri. Familien lavede en masse selvstudier – blandt andet nåede de at afsøge forskellige beliggenheder i hovedstaden. En afsætningskonsulent, kaldte ideen genial. Men Ingstrup Mejeri lukkede og grundlaget for en butik forsvandt – for en stund. For butiksplanerne blev afløst af gårdmejeriplaner. – Det jeg sælger, skal jeg kunne stå hundrede procent inde for – sådan har jeg det. Jeg vil vide, hvor varerne kommer fra. Preben havde på det tidspunkt lært mejeristen Ras Jensen at kende, og de to var enige om at etablere gårdmejeri. – Nogle syntes måske nok, det var vovet at starte butik i København samtidig – og det har de nok ret i, griner han. – Men en butik i København er ikke opgivet. Bestemt ikke. Men det er næste step, tilføjer Preben. Exitplan i baghånden Kræfterne går lige nu til at holde lagrene fyldt og afsøge afsætningsmuligheder. Den første eufori har lagt sig, men forventningerne er fortsat positive. – Tvivlen har bestemt ikke fået overtag – og det tror jeg heller ikke, den får. For at skabe ro om projektet, har Marianne og Preben sikret sig med en såkaldt exit-strategi. – Hvis projektet om to år er udsigtsløs, så har vi en plan for, hvad der så skal ske. Vi skal ikke fortsætte så længe, at vi må gå fra gården. Og skulle det vise sig – det tror jeg ikke – så er det en tryghed at have en exitplan. Men jeg tror virkelig på, at det bliver en succes. – Vi er jo først lige begyndt, tilføjer han. Den primære drivkraft for Sønderhavens par er ikke profit. – Jeg vil gerne skabe noget specielt, der kan glæde andre. Og for mig er det vigtigt, at vi har en meget troværdig og menneskelig profil. Jeg vil ikke slippe mine værdinormer for at tænke i cool cash. Det her giver mig stolthed. Jeg er glad for det vi gør, siger han med et bette anstrøg af undskyldning i stemmen. Preben Ørum har stor ydmyghed overfor mejeriprojektet – og overfor de forbrugere, der skal spise og drikke produkterne. – Det skal stå sin prøve, om vi nu også magter alt det, vi har planlagt. Og vi er ikke ufejlbarlige – vi er kun mennesker.