Trump angriber Macron og kalder toldsatser på vin urimelige

Emmanuel Macron er upopulær i Frankrig, mener Donald Trump, der er utilfreds med høje toldsatser på vin.

- Franskmændene var ved at lære tysk i Paris, inden USA kom og hjalp. Betal for Nato eller lad være! hedder det i et tweet fra præsident Donald Trump i en skarp kritik af den franske præsident, Emmanuel Macron.

- Franskmændene var ved at lære tysk i Paris, inden USA kom og hjalp. Betal for Nato eller lad være! hedder det i et tweet fra præsident Donald Trump i en skarp kritik af den franske præsident, Emmanuel Macron.

WASHINGTON, D.C.: USA's præsident, Donald Trump, går i en række opslag på Twitter til angreb på den franske præsident, Emmanuel Macron. Han kritiserer skarpt franske toldsatser på vin og et forslag om en europæisk hær.

Trump kritiserer den franske leder for at have lagt op til, at Europa skal opbygge dets eget militær, fordi kontinentet ikke længere kan være afhængig af USA, når det gælder forsvar.

Macron har også sagt, at Europa må forsvare sig mod cyberangreb fra Kina, Rusland og USA.

- Macron lægger op til, at Europa skal have dets eget militær for at beskytte det mod USA, Kina og Rusland, men det var Tyskland i begge verdenskrige. Hvordan gik det for Frankrig der? hedder det i Trumps tweet med tilføjelsen:

- Franskmændene var ved at lære tysk i Paris, inden USA kom og hjalp. Betal for Nato eller lad være!

Den amerikanske præsident har længe klaget over, at Nato-landene i Europa ikke betaler, hvad de skal til den militære alliance.

De verbale slag fra den amerikanske præsident kommer, efter at han i weekenden var til en mindehøjtidelighed i Frankrig for 100-året for afslutningen på Første Verdenskrig.

Her måtte Donald Trump se på, mens Emmanuel Macron talte. I sin tale gik Macron til angreb på nationalisme, som han kaldte det modsatte af patriotisme.

Om det er anledningen til, at Trump, der er selverklæret nationalist, går til modangreb fremgår ikke af opslagene.

- Hvad angår handel: Frankrig laver strålende vine, men det gør USA også. Problemet er, at Frankrig gør det meget svært for USA at sælge dets vine i Frankrig og tager høje toldsatser, hvorimod USA gør det nemt for franske vine og tager meget små toldsatser, skriver Trump.

Trump siger videre, at det er problemet, at Macron har så svag opbakning i meningsmålingerne - 26 procent - og at den franske arbejdsløshed ligger på næsten 10 procent.

- I øvrigt er der ikke noget land, der er mere nationalistisk end Frankrig. Et meget stolt folk - og med god grund. Gør Frankrig stort igen! skriver Trump.

Det franske præsidentkontor afviser at kommentere kritikken fra Trump.

En anonym toprådgiver for Macron siger dog tirsdag, at Frankrig har tydeliggjort præsidentens udtalelser over for amerikanerne.

Det er blandt andet blevet understreget, at Frankrig ikke vælger mellem en europæisk forsvarsmekanisme og en multilateral organisation som Nato.

/ritzau/AFP