Trump-regeringen hiver tæppet væk under unge indvandrere

Et program, der legaliserer 800.000 unge indvandreres ophold i USA, omgår indvandrerlov, siger minister.

Demonstrations in support of the DACA Program Foto: Scanpix/Eric Baradat

Demonstrations in support of the DACA Program Foto: Scanpix/Eric Baradat

USA's justitsminister, Jeff Session, oplyser, at en ordning (Daca), der tillader børn af illegale immigranter at studere og arbejde i USA, tilbagekaldes.

Han siger, at programmet, der blev vedtaget som et dekret af tidligere præsident Barack Obama i 2012, omgår landets indvandrerlovgivning.

Kort forinden havde præsident Donald Trump meddelt det samme på Twitter.

- Kongres, gør jer klar til at udføre jeres arbejde - DACA, lød hans tweet.

Ifølge Sessions er det nu de amerikanske lovgivere, der skal beslutte, hvem der skal have lov til at opholde sig i USA.

Han siger, at Kongressen har et halvt år til at blive enige om en alternativ løsning for de 800.000 unge indvandrere.

- Den udøvende magt (under Obama red.) forsøgte med vilje gennem Daca at opnå, hvad den lovgivende gren i særdeleshed nægtede at bemyndige ved flere lejligheder, siger justitsministeren.

- Det er en dybt skamfuld handling og politisk kujonagtig, mener lederen for Demokraterne i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, om regeringens skridt, skriver AP.

Det Hvide Hus oplyser senere tirsdag, at Trump har været i kontakt med ledere i Kongressen. Han føler sig sikker på, at de vil beslutte sig for, hvad der skal ske med de unge indvandrere.

Kritikere frygter, at Kongressen ikke vil nå at træffe en beslutning inden marts næste år. Politikernes dagsorden er i forvejen plastret til med store emner som skattereform, gældsloft og budget.

Når de det ikke, vil deportation af de 800.000 unge gå i gang.

De unge indvandrere omtales som dreamers. Det kommer fra et lovforslag i 2010, der blev kendt som Dream (Developement, Relief and Education for Alien Minors).

Det ville gøre det muligt for børn af illegale indvandrere at blive i USA. Hvis de vel og mærke ikke var dømt for kriminalitet.

Forslaget blev vedtaget i Repræsentanters Hus, som dengang var kontrolleret af Demokraterne. Men det faldt under behandlingen i Senatet.

De unge indvandrere er formentlig den mindst kontroversielle gruppe i den amerikanske indvandringsdebat. Mange var helt små, da de kom til landet, og opfatter sig som amerikanere. De studerer og arbejder i USA og bidrager til økonomisk udvikling i landet.

Kritikere af præsidenten siger, at Trump med sin beslutning forsøger at spille op til hvide nationalister, der mener, at USA er udsat for en invasion af latinoer.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst