Trump truer med helt at afbryde forholdet til Kina

USA's præsident angriber på ny Kina for at sprede coronavirus. Kinesiske medier kalder det galskab.

USA's præsident, Donald Trump, og hans kinesiske kollega, Xi Jinping, under et G20-topmøde i Japan i juni sidste år. Nu går Trump hårdt i rette med Kina, hvor coronavirus har spredt sig fra.

USA's præsident, Donald Trump, og hans kinesiske kollega, Xi Jinping, under et G20-topmøde i Japan i juni sidste år. Nu går Trump hårdt i rette med Kina, hvor coronavirus har spredt sig fra.

WASHINGTON:Præsident Donald Trump siger, at USA's forhold til Kina er yderligere forværret under coronakrisen.

I et interview til Fox Business siger Trump, at han ikke lige nu har noget ønske om at tale med Kinas leder, Xi Jinping, og en af de muligheder, der foreligger, er, at USA helt afbryder sine forbindelser til Kina.

Han siger, at han er meget skuffet over, at Kina ikke stoppede spredningen af coronavirus, og at det har kastet en skygge over den handelsaftale, som USA og Kina indgik i januar.

- De skulle aldrig have ladet dette ske, siger han.

- Så jeg indgik en storslået handelsaftale, og nu fortæller jeg, at det for mig ikke længere føles sådan. Blækket var knapt tørt, og så kom denne plage flyvende over. Og det føles for mig ikke længere på samme måde.

Det gælder også i forholdet til Kinas præsident Xi, som Trump ellers tidligere har bedyret, at han har et godt forhold til.

- Lige nu ønsker jeg ikke at tale med ham, siger han i interviewet, der blev filmet onsdag.

Trump bliver spurgt, om han følger nogle af rådene fra senatorer i hans eget republikanske parti. Blandt andet at nægte visum til USA for kinesere, som vil studere følsomme teknologier, der er af betydning for USA's sikkerhed.

- Der er mange ting, vi kunne gøre. Vi kunne gøre ting. Vi kunne afbryde hele forholdet (til Kina, red.), svarer han.

- Og hvad sker der så, hvis vi gør det? Vi ville spare 500 milliarder dollar, siger han.

Det er en henvisning til værdien af USA's årlige import fra Kina.

De statslige kinesiske medier kalder Trumps trussel for "galskab", rapporterer BBC.

Den engelsksprogede avis Global Times, der er talerør for regimet, svarer igen i en leder med overskriften: "Trump skruer op for sin nonsens-valgstrategi med truslen om at bryde med Kina".

- Selve den idé bør ikke komme som nogen overraskelse for dem, som husker, hvordan Trump overvejede, om rensevæsker kunne bruges på mennesker "med indsprøjtninger" for at gøre det af med det nye coronavirus, skriver avisen.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden