Trump: USA har overvældende godkendt Moderna-vaccine

Trumps meddelelse kommer, før USA's lægemiddelstyrelse, FDA, officielt har godkendt vaccinen fra Moderna.

Lægen Bijay Sah ser til en patient på en særligt indrettet sengeafdeling i en parkeringskælder i Reno, Nevada. Præsident Donald Trump skriver i et tweet, at USA har givet "en overvældende godkendelse" af coronavirus-vaccinen fra medicinalvirksomheden Moderna.

Lægen Bijay Sah ser til en patient på en særligt indrettet sengeafdeling i en parkeringskælder i Reno, Nevada. Præsident Donald Trump skriver i et tweet, at USA har givet "en overvældende godkendelse" af coronavirus-vaccinen fra medicinalvirksomheden Moderna.

WASHINGTON:Præsident Donald Trump skriver i et tweet, at USA har givet "en overvældende godkendelse" af coronavirus-vaccinen fra medicinalvirksomheden Moderna.

Trumps meddelelse kommer før USA's lægemiddelstyrelse, FDA, officielt har godkendt Modernas vaccine mod coronavirus til nødbrug.

Et panel med særlige rådgivere, som er knyttet til FDA, samledes torsdag for at drøfte test af vaccinen, og der var forventninger om en endelig beslutning fredag.

FDA og Moderna ville ikke umiddelbart kommentere situationen efter Trumps erklæring på Twitter. Ifølge nyhedsbureauet Bloomberg siger en talsperson fra FDA, at man endnu ikke har givet en endelig nødgodkendelse af vaccinen.

Panelet af rådgivere tilknyttet FDA havde vedtaget brug af vaccinen med 20 stemmer mod 0. En undlod at stemme.

Den amerikanske præsident skriver, at vaccinen øjeblikkeligt vil blive sendt ud til dem, der venter på den.

Moderna-vaccinen er den anden vaccine, som den amerikanske lægemiddelstyrelse har til godkendelse på en uge.

Natten mellem fredag og lørdag dansk tid nødgodkendte FDA en lignende vaccine fra selskaberne Pfizer og BioNTech.

Moderna-vaccinen har ifølge dokumenter fra det amerikanske selskab en effektivitet på 94,1 procent.

Den beskytter yngre mennesker lidt bedre end ældre. For testpersoner under 65 år er effektiviteten 95,6 procent, mens den er 86,4 procent blandt personer på 65 år og opefter.

Modernas vaccine skal kun opbevares ved minus 20 grader i stedet for minus 70 grader, som det er tilfældet med vaccinen fra Pfizer og Biontech.

Moderna-vaccinen er en af de seks vacciner, som Danmark via EU indtil videre har forhåndsindkøbt.Tidligere torsdag aften annoncerede Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, at den fremrykker en mulig godkendelse af Modernas coronavaccine.

Vaccinen kan derfor allerede blive godkendt i EU den 6. januar i stedet for 12. januar, som var den oprindelige dato for en eventuel godkendelse.

Coronavaccinen fra Pfizer og Biontech forventes at blive den første til at få grønt lys i EU.

EMA tager stilling til vaccinen mandag den 21. december, og vaccinen forventes at blive godkendt få dage efter.

/ritzau/AFP

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.