Trumps stabschef går ind for samarbejde og kompromiser

Den 44-årige Reince Priebus er kendt som en problemknuser som formand for Republikanernes Nationale Komité.

Ritzau
President-elect Donald Trump selects Priebus as Chief of Staff Foto: Scanpix/Jim Watson
Udland 14. november 2016 03:27 - Opdateret 14. november 2016 08:05
Søndag afslørede USA's kommende præsident, Donald Trump, at han har valgt formanden for Republikanernes Nationale Komité, den 44-årige Reince Priebus, som sin stabschef.

Politiske iagttagere betegner over for CNN valget af republikaneren, der tidligere har været formand for partiet i Wisconsin, som et godt valg.

Priebus har den solide politiske erfaring, som Trump selv mangler, og gennem hele valgkampen har han været loyal over for den republikanske milliardær.

Samtidig er Priebus en nær ven til formanden for Repræsentanternes Hus, republikaneren Paul Ryan, så med valget af ham signalerer Trump en vilje til at samarbejde med Ryan og Kongressen. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Mens Reince Priebus altså kan se frem til den højst placerede stilling i Det Hvide Hus efter præsidenten, har Trump udnævnt Stephen Bannon, som var leder af Trumps kampagnestab, til chefstrateg og seniorrådgiver.

Ifølge The New York Times ses Reince Priebus som en fredsskaber og ideologisk kontrast til Steve Bannon.

Mens Bannon er en stor kritiker af det etablerede republikanske system, ser mange af Trumps mest konservative tilhængere Priebus som en mand, der går ind for at lave aftaler, og som vil overtale den nye præsident til at indgå kompromiser.

Reince Priebus, der er uddannet advokat, er ifølge finansmediet Bloomberg kendt for at løse store problemer i Republikanernes Nationale Komité, der er hovedbestyrelsen for Det Republikanske Parti i USA.

Da han overtog formandsjobbet i 2011, stod komitéen med en gæld på 24 millioner dollar, og store donorer var flygtet. Samtidig var en topembedsmand netop blevet fyret som følge af et fundraising-arrangement på en stripklub i Los Angeles.

Priebus, der er den længstsiddende formand for komitéen i partiets historie, fik gælden væk og donorerne tilbage.

Det er Trumps første store udnævnelse i det hold, han bringer med sig ind i Det Hvide Hus, når han overtager præsidentposten 20. januar.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...