Trumps trussel om WTO-exit skaber dansk frygt for frihandlen

Det vil være skidt med et USA-farvel til WTO, for dermed piller man ved liberal verdensorden, siger Samuelsen.

- Vi begynder altså at pille ved kernen i den liberale og regelbaserede verdensorden. Hvis USA melder sig ud af WTO, risikerer vi at trække tæppet under hele det internationale frihandelssystem, siger udenrigsminister Anders Samuelsen (LA)

 Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

- Vi begynder altså at pille ved kernen i den liberale og regelbaserede verdensorden. Hvis USA melder sig ud af WTO, risikerer vi at trække tæppet under hele det internationale frihandelssystem, siger udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Præsident Donald Trumps trussel i et tv-interview torsdag aften om at trække USA fra Verdenshandelsorganisationen (WTO) er meget bekymrende, mener udenrigsminister Anders Samuelsen (LA).

- Vi begynder altså at pille ved kernen i den liberale og regelbaserede verdensorden. Hvis USA melder sig ud af WTO, risikerer vi at trække tæppet under hele det internationale frihandelssystem, siger udenrigsministeren.

I et interview med nyhedsbureauet Bloomberg News siger Trump, at USA forlader WTO, "hvis de ikke opfører sig ordentligt".

Præsidentens modstand og utilfredshed er ikke ny. Den har rod i en ubalance, siger han, i handlen med Kina - men også med EU.

Den danske udenrigsminister er bekymret, men han er også enig med USA's præsident i dele af kritikken.

- Europa er jo enig med USA i, at WTO skal reformeres. Vi skal se på kinesernes handelspraksis, og vi skal have adresseret de problemer, der er i Tvistbilæggelsessystemet, siger Samuelsen.

Tvistbilæggelsessystemet er en ordning under WTO til løsning af konflikter mellem medlemmerne.

Den amerikanske handelsrepræsentant, Robert Lighthizer, har tidligere sagt, at det var en fejl, at man i 2001 optog Kina i WTO.

Torsdagens melding fra Donald Trump bekymrer også hos Dansk Erhverv. I en skriftlig kommentar hæfter chefkonsulent Michael Bremerskov Jensen sig dog ved, at USA's præsident ikke uden videre kan træffe beslutningen.

- Det ville være meget alvorligt, hvis USA forlod WTO. Internationalt handelssamarbejde er vigtigt for Danmark. Meget af vores økonomi afhænger af, at vi har bindende aftaler og frihandel med resten af verden, siger han.

Chefkonsulenten peger desuden på, at princippet om konsensus har forhindret WTO i at gøre noget reelt ved Kinas manglende overholdelse af forpligtelser.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden