Udland

Tsipras træder tilbage og beder om nyvalg

Grækenlands premierminister meddeler sin afgang og beder vælgerne om et fornyet mandat.

Grækenlands premierminister, Alexis Tsipras, træder tilbage, siger han i en tv-transmitteret tale, hvor han beder grækerne gå til stemmeurnerne og give hans regering et nyt mandat ved et nyvalg.

Tsipras har indgivet sin afskedsbegæring til den græske præsident, Prokopis Pavlopoulos, og bedt om, at valget holdes hurtigst muligt.

- Det nuværende parlament kan ikke tilbyde en flertalsregering eller en national samlingsregering, sagde Tsipras til præsidenten på et møde torsdag aften, skriver Reuters.

Tsipras håber, at et hurtigt valg vil styrke ham og den del af regeringspartiet Syriza, som bakker op om en række hårde reformer, Grækenland nu skal igennem. Næsten en tredjedel af Syrizas parlamentarikere er imod.

Premierministerens afgang kommer mindre end syv måneder efter, at han og hans Syriza-parti kom til magten.

- Det mandat, jeg fik den 25. januar, har nået sin grænse. Nu må det græske folk tage beslutning om et nyt mandat, siger han.

Det er nu op til præsidenten at fastsætte en valgdato. Tidligere på dagen sagde regeringskilder ifølge flere medier, at Tsipras har foreslået 20. september som den dag, grækerne skal til stemmeurnerne.

I tv-talen torsdag aften forsvarer Tsipras den aftale, han har indgået med Grækenlands kreditorer om, at det kriseramte land får ny hjælp for 86 milliarder euro, mod at Tsipras og hans regering til gengæld gennemfører smertefulde reformer.

Den vanskelige del af forhandlingerne er langt om længe overstået, siger Tsipras, der måtte give efter for kreditorernes krav ved forhandlingsbordet i Bruxelles i sidste måned.

- Vi sikrede os ikke den aftale, vi havde ønsket os, men det var den bedste under omstændighederne, siger Tsipras.

- Vi har en forpligtelse til at leve op til aftalen, understreger han.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.