Tun skal under lup

De danske fødevaremyndigheder bør se nærmere på indholdet af kviksølv i dåsetun, mener Informationscenter for Miljø & Sundhed.

De danske fødevaremyndigheder bør se nærmere på indholdet af kviksølv i dåsetun, mener Informationscenter for Miljø & Sundhed. Arkivfoto.

De danske fødevaremyndigheder bør se nærmere på indholdet af kviksølv i dåsetun, mener Informationscenter for Miljø & Sundhed. Arkivfoto.

Opfordringen kommer efter, at to amerikanske organisationer i sommer fandt høje koncentrationer af det giftige tungmetal i dåser med tun. - Det er meget svært at rådgive danske forbrugere, og derfor må markedet undersøges, siger konsulent Jethe Lennore. Informationscentret har netop afsluttet en analyse af 10 forskellige typer dåsetun. Flertallet holder sig pænt inden for grænseværdierne, mens to dåser har et højt indhold af kviksølv. - Der er ikke bestemte mærker, man skal holde sig fra, for det kan være forskelligt fra parti til parti, siger Jethe Lennore. Både de amerikanske og den danske undersøgelse peger dog på, at problemet med kviksølv er størst ved tun fanget i havet omkring Syd- og Mellemamerika. Fødevarestyrelsen mener ikke, at der er akut behov for at undersøge tun for kviksølv. Omvendt vil sagsbehandler Dorthe Licht Cederberg ikke afvise, at styrelsen på sigt vil se nærmere på de kostråd om fisk, man giver til gravide, ammende og børn. - Som det er i dag, advarer vi gravide og ammende mod at spise frisk tun, men siger, at dåsetun er i orden. Det skal vi måske lave om på, siger hun.