Turisme redder ikke Nordjylland

Ny forskning fra Aalborg Universitet rejser tvivl om oplevelsessektoren som udkanternes redning

Anne Lorentzen, professor, Institut for Planlægning, AAU: Intet klart bevis for at oplevelsesøkonomien kan være løftestang for og beskæftigelse, erhvervsudvikling og bosætning. <i>Carl Th. Poulsen</i>

Anne Lorentzen, professor, Institut for Planlægning, AAU: Intet klart bevis for at oplevelsesøkonomien kan være løftestang for og beskæftigelse, erhvervsudvikling og bosætning. Carl Th. Poulsen

NORDJYLLAND:”Oplevelsesøkonomien” var svaret - ét af dem - da nordjyske politikere for år siden spurgte hinanden, hvad landsdelen i fremtiden skulle leve af, når arbejdspladserne i landbrug, fiskeri og industri forsvandt. Det viser sig måske nu som en blindgyde, skriver NORDJYSKE Stiftstidende søndag.

En ny bog fra Aalborg Universitets Center for Regional Udvikling, ”Nordjyske udviklingsperspektiver”, rejser tvivl om oplevelsesøkonomien som løftestang for beskæftigelse, erhvervsudvikling og bosætning.
”Endnu er der ikke blevet vist en klar sammenhæng”, konstaterer professor Anne Lorentzen, Institut for Planlægning, i bogen.
- Skal leve af noget uden for sæsonen
Oplevelsesøkonomien er ellers blevet set som en ny beskæftigelsesmulighed i udkantsområderne og et alternativ til vidensøkonomien i de store byer.
Faktisk har kommunerne med størst beskæftigelse i oplevelseserhvervene også den største ledighed og de største sæsonudsving. Men uden oplevelsessektorens arbejdspladser ville ledigheden dog have været langt alvorligere, understreger hun.
Ole B. Sørensen (V), formand for regionsrådets udvalg for regional udvikling, har ikke læst bogen. Men han er enig i, at oplevelsesøkonomi - forstået som traditionel turisme - ikke alene kan sikre Nordjyllands fremtid.
- Den er og bør forblive en væsentlig del af vores økonomi. Men vi skal jo også have noget at leve af uden for turistsæsonen, siger han.
Til gengæld ser han et stort potentiale i den teknologisk baserede oplevelsesøkonomi, for eksempel udvikling af spil på AAU.
- Her tror jeg virkelig, landsdelen har gode muligheder for at udvikle noget, der kan eksporteres til hele verden og skabe mange job i Nordjylland, siger Ole B. Sørensen.
Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.