Nordjylland

Turismen fylder mest i den nordjyske økonomi

Hvert 18. job i landsdelen er skabt af turister - dermed er Nordjylland den landsdel, hvor turismen har størst betydning

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Lars Enevold Pedersen, VisitNordjylland: - Turismen betyder rigtig meget for Danmark. Derfor er det vigtigt at skabe acceptable vilkår for erhvervet

NORDJYLLAND:11 milliarder kroner. Så mange penge bruger turisterne hvert år i Nordjylland, og det er ikke kun til glæde for traditionelle turisterhverv som hoteller og restauranter. Også detailhandelen nyder godt af turisterne, som hvert år køber mad, drikke, tøj og andre varer i nordjyske butikker for fire milliarder kroner.

Nordjylland er dermed den landsdel, hvor turismen fylder relativt mest i den samlede økonomi. Turismen står for 2,5 procent af det samlede udbud af varer og tjenester i Nordjylland. Det tilsvarende tal for hele landet er 1,9 procent.

Det fremgår af en analyse af turismens økonomiske betydning i Danmark, som VisitDenmark netop har offentliggjort.

Analysen viser også, at det er i Nordjylland, turismen skaber relativt flest job. Når man tæller de afledte effekter med, er det 14.641 job i landsdelen, som er skabt af turismen. Det svarer til 5,4 procent af alle job i Nordjylland.

4. største eksporterhverv

Ser man på hele landet, omsætter turisterne for 95 milliarder kroner om året, hvoraf de 37 milliarder kroner kommer fra udlændinge. Det gør turismen til Danmarks fjerdestørste eksporterhverv.

Tallene i analysen, som VisitDenmark laver hvert tredje år, er fra 2014.

- Vi laver analysen for at dokumentere, at turismen betyder rigtig meget for Danmark, og at det derfor er vigtigt at skabe acceptable vilkår for erhvervet, siger Lars Enevold Pedersen, direktør for VisitNordjylland.

Blandt de ønsker, han har til politikerne, er en række af de klassiske krav fra branchen: lavere moms på overnatninger, flere offentlige investeringer i infrastruktur og fritagelse for en række afgifter.

- Når du varmer et hotelværelse op, betaler du fuld afgift af varmen. Det gør du ikke i et gartneri. Men et hotelværelse er jo i lige så høj grad som et gartneri et produktionsmiddel. Vi ønsker bare at sidestille turismen med andre erhverv, siger Lars Enevold Pedersen.

Nordjylland bagud

Selv om turismen spiller en relativt større rolle i Nordjylland end i andre landsdele, sakker regionen bagud i forhold til eksempelvis København, og det bekymrer VisitNordjyllands direktør:

- For 20 år siden havde København enorme udfordringer. Nu strømmer turisterne til byen, som er løftet af store investeringer. Hvis vi skal have den samme vækst i Nordjylland, skal der offentlige investeringer til, for eksempel i infrastruktur. Kommer der gang i en positiv udvikling, skal de private investorer nok følge. Det er Blokhus et godt eksempel på.

- For Nordjylland er det afgørende, at kystturismen får nye muligheder. Selvfølgelig skal vi værne om vores natur, men man må kunne skabe nogle kiler omkring kystbyer, hvor det bliver muligt at bygge og skabe aktiviteter helt ud til kysten, siger Lars Enevold Pedersen.

Han vil ikke give noget bud på, om turismens andel af Nordjyllands samlede økonomi vil vokse i de kommende år.

Vigtigst for Læsø

- Det afhænger jo også af udviklingen i de andre brancher. Men kan turismen i Nordjylland få en vækst på tre-fire procent om året, vil det være fint.

Ser man på de enkelte nordjyske kommuner, har turisme klart størst betydning på Læsø og i Jammerbugt. Her udgør turisme henholdsvis 8,3 og 7,0 procent af den samlede økonomi.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.