Turunen: Det har gjort pisseondt at rette ind

Den tidligere SF'er er nu også formelt blevet socialdemokrat i EU. Og hun finder sig i at droppe mærkesag.

Turunen: Det har gjort pisseondt at rette ind

Mens partiskiftet fra Socialistisk Folkeparti til Socialdemokraterne i Danmark blev klaret med en udmeldelse per e-mail og en indmeldelse på en internetformular, har Emilie Turunen nu sat en rigtig underskrift på et stykke papir for at fuldende partiskiftet i EU.

Den 28-årige danske parlamentariker meddelte sit skift fra SF til S for tre uger siden, samtidig med SF's hidtidige politiske ordfører Jesper Petersen og tidligere folketingsmedlem Nanna Westerby.

Men Turunen medgiver, at hun især har været svært at skulle droppe en af sine hidtil absolutte mærkesager, kampen for en europæisk skat på finansielle transaktioner.

Både S og SF har i Danmark under pres fra den radikale regeringspartner valgt ikke at kæmpe for skatten. Og mens Turunen gik åbent imod partilinjen i sit gamle parti, retter hun ind i det nye.

- Nogle gange er der grænser for, hvor kamikazeagtig, man kan være som politiker, fordi man indgår i et fællesskab, der forpligter. Der er taget en beslutning i den danske regering. Og den kommer jeg til at acceptere.

- Man er nødt til at bevise over for sine kolleger og fællesskabet, at man vil fællesskabet og ikke bare er en solorytter, der kommer ind for at køre sit eget løb. Det kan nogle gange gøre pisseondt. Det har det her også gjort, siger Turunen.

Hendes nye partileder i EU-Parlamentet, Hannes Swoboda, siger efter sit velkomstmøde tirsdag eftermiddag med Turunen, at han kan leve med, at hun og de øvrige danske socialdemokrater skiller sig ud.

- Det er en sag, der er vigtig for vores gruppe. Men hvis skatten bliver en succes, så skal der nok komme flere lande med.

- Vi er en stor gruppe, så der er altid medlemmer, der ikke kan følge partilinjen - eller som egentlig er enige, men bare ikke kan tale for højt om det, siger Swoboda, der ser frem til Turunen som "en ung, energisk dansk kvinde" i gruppen.

Turunen meddelte allerede inden sit partiskifte i Danmark, at hun ikke genopstiller til Europaparlamentet. Hun var egentlig opstillet til Folketinget for SF. Men nu tegner fremtiden mindre klar.

- Det ville være en stor ære en dag at sidde i Folketinget. Men jeg ved ikke, om det skal være lige nu. Det må tiden lidt vise.

- Jeg er også åben for, at det kunne være et tidspunkt, hvor man var ude og vende i det private erhvervsliv. Jeg er ikke på jagt efter en kreds, siger Turunen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.