Udland

Tusinder demonstrerer efter Mubarak-dom

Tusinder demonstrerer efter livstidsdommen mod Hosni Mubarak i Kairo og andre byer.

Tusinder demonstrerer efter Mubarak-dom

Tusinder af mennesker er samlet på Tahrir-pladsen i Kairo centrum og andre egyptiske storbyer lørdag aften i protest mod landets juridiske system og det styrende militærråd efter livstidsdommen mod den tidligere præsident Hosni Mubarak.

Demonstranterne er utilfredse med dommen og mener ikke, at alle skyldige i drabene på flere end 800 ubevæbnede demonstranter under opstanden mod Mubarak i fjor er blevet straffet.

Domstolen idømte Mubarak og hans indenrigsminister Habib al-Adly fængsel på livstid for deres andel i drabene på demonstranterne. Men domstolen frikendte en række ledende politifolk i samme anklager, og det har skabt voldsom utilfredshed.

- Enten får vi retfærdighed for vore martyrer. Eller også dør vi som dem, råbte en menneskemængde i Kairo. Lignende demonstrationer finder sted i Alexandria og Suez og andre større byer.

Dommen kritiseres også af menneskeretsgrupper.

- Mange ser frikendelsen af politi- og sikkerhedsfolkene som et tegn på, at dem, der er ansvarlige for overtrædelse af menneskerettighederne, stadig kan gå fri, siger en talsmand for Amnesty International i Kairo.

- Dommen giver ingen retfærdighed, og den vil ikke afskrække magtmisbrug i fremtiden, siger en talsmand for Human Rights Watch.

Tilhængere af Mubarak er også på gaden for at vise deres utilfredshed med dommen. De mener ikke, at der er beviser for, at den tidligere præsident var indblandet i beslutningen om at skyde mod demonstranter.

Indtil ved 21.00-tiden, hvor demonstranter fortsat kom til Tahrir-pladsen, er demonstrationerne forløbet uden voldelige sammenstød.

Store sikkerhedsstyrker er udkommanderet i Kairo, og de har hidtil været i stand til at holde tilhængere og modstandere af Mubarak på afstand af hinanden.

/ritzau/AFP