Tusindvis af nordjyder venter på diagnose

Fire ud af fem regioner indrømmer, at de ikke lever op til udredningsgaranti, der trådte i kraft 1. september

Arkivfoto

Arkivfoto

NORDJYLLAND:Tusinder af syge danskere venter for længe på at få stillet en diagnose, selv om de siden 1. september har haft ret til at få en afklaring inden for en måned, om de lider af en fysisk sygdom, skriver Politiken fredag.

Alene i regionerne Midtjylland og Nordjylland mangler ifølge regionernes egne opgørelser over 30.000 patienter en afklaring, som også tæller patienter, der blev henvist til udredning før 1. september.

Ifølge avisen indrømmer fire ud af fem regioner, at de ikke lever op til den såkaldte udredningsgaranti, som de indgik en aftale med regeringen om i juni 2012.

Vrede over nye tal

Hos paraplyorganisationen Danske Patienter, der repræsenterer i alt 862.000 borgere, vækker det vrede, at så mange patienter mangler at få stillet en diagnose.

- Det bekræfter vores frygt for, at regionerne ikke var klar, da retten trådte i kraft. Man skulle selvfølgelig have oprustet og opbygget en kapacitet før 1. september.

- Det er jo ikke en målsætning - det er en rettighed. Under ventetiden kan patienten blive mere alvorligt syg. Derfor er det helt afgørende, at retten overholdes, siger formand Lars Engberg til Politiken.

Flere undersøgelser

Regionsformand Bent Hansen (S) påpeger, at Region Midtjyllands opgørelse - i lighed med Nordjyllands - i et uvist omfang tæller samme patient mere end en gang, hvis patienten venter på flere undersøgelser.

Han understreger, at ventetiden er forkortet på mange områder. Men Bent Hansen erkender også, at der er ”specialer, hvor der er problemer”. Han håber, at regionen kan leve fuldt op til sin forpligtelse i løbet af første kvartal næste år.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) er dog ikke tilfreds, og hun vil derfor bede regionerne om en status på, hvordan det går med at leve op til udredningsretten.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.