Tv-drama: Emilie på langfart

NORDJYSKEs anmelder giver syvende afsnit af Forbrydelsen fem stjerne

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Sarah Lund finder gerningsstedet i det mørke Jylland. Stedet for forbrydelsen har fundet sted. Stedet hvor Louise blev myrdet for to et halvt år siden. Og hun og Borch er ikke alene lige der. Gerningsmanden er der også, og han forsøger at gasse de to opdagere Foto: .

DANMARK:Vi har længe undret os over, at det politiske miljø fylder så meget i Forbrydelsen. Nu begynder det at give mening, for det lader til, at såvel statsministeren som oppositionslederen – eller rettere deres biler – har en hel del med forbrydelserne at gøre.

Men der er stadig ting, der kan undre. Arbejder GM – gerningsmanden – alene? Eller har han en hjælper? Eller flere? Eller er han blot uhyre effektiv.
Vi har jo længe vidst, hvem GM er. Den store overraskelse i dette afsnit er, at dna-prøven har vist, at det er den myrdede Louises far.
Og i det hele taget: Hvor er Emilie?

God næse

Hen mod slutningen får ung-strømeren Asbjørn sagt: ”Han har da ikke sendt hende af sted som fragtgods?”

Tjah: Det har jo flere gange tidligere vist sig, at Asbjørn Juncker har en god næse for at opklare dette drama. Det kan godt ske, at han er nederst på den efterforsknings-mæssige fødekæde, men ikke desto mindre har han jo gang på gang ret. Asbjørn er helten i dette drama. Der er bare ikke nogen, der regner ham for noget. Og slet ikke hans overordnede.
Så jo: Jeg kunne godt lokkes til at tro, at Emilie er på vej ud i verden om bord på en container. Emilie er på langfart.
Det viste sig jo også, at politiet, da de fandt GM’s tilholdssted, også fandt en fortegnelse over 1000-vis af containere.
Aftenens cliff-hanger var oplysningen om, at den manglende bil – bil nummer 13 – var ministerbilen for statsministeren.

Ret spændende

Det er ret spændende, for vi så jo også i det korte resumé over næste uges episode, at GM var på vej ind på Christiansborg. Han har sikkert lyst til at opsøge statsministeren.

Men er det statsministeren, der er skurken?
Næppe. Og Anders Assing er det heller ikke. Nå for resten. Anders Assing var fra ”Lykke”. Her hedder han Anders Ussing. Ussing har ikke rent mel i posen, men ham er det næppe heller, der er forbryderen.
Men grundlæggende handler Forbrydelsen ikke længere om jagten på GM. Det handler nu om jagten på den person, der slog GM’s datter ihjel. Det er det, der er forbrydelsen. Ikke kidnapningen af Emilie Zeuthen.

Godt drama

Og Forbrydelsen er stadig hamrende godt drama. Det er 100 procent urealistisk, men det fungerer. Det kan få pulsen op og sprede spænding i stuen. Præcis det er formålet med serien. Dette er ikke realistisk politidrama.

Med til at få serien til at fungere så godt er også de mange intriger. Tag bare spændingerne mellem Borch og Lund. Borch er på ingen måde en medspiller i opklaringsarbejdet. Han arbejder med en helt anden dagsorden, og PET er ikke en organisation, der spreder tillid. Ikke lige her i hvert fald. PET stjæler beviser. De leder ikke efter dem.
Men også det politiske liv er sprængfyldt med intriger. Ikke kun mellem de forskellige partier, men sandelig også internt. Statsministeren får delt ret mange fyresedler ud. Først var det justitsministeren – dejligt klamt spillet af Søren Sætter Lassen – der fik fyresedlen. Og i dette afsnit var det finansministeren.

Fornuftig fyreseddel

Nåja: Støtteparti-leder Lehbech fik også fyresedlen.

Det virker fornuftigt nok. Rosa Lehbech er en falskspiller. Og da hun giver statsministeren skæbnekysset med trusserne nede om knæhaserne var vi sikker mange, der sad og råbte ”Pas på”. Heldigvis fik statsministeren klippet den forbindelse. Det kunne også være gået galt.
Og til slut vil jeg lige nævne drabschefen Brix og hans replikker. De er guddommeligt gode. Knivskarpe og farlige. Han ved, at hans chefer er ved at slæbe ham hen til slagtebænken, og det giver ham en frihed og et frisprog, der er værd at nyde.

”Forbrydelsen III afsnit 7:10”.
Manuskript: Søren Sveistrup og Thorleif Hoppe.
Instruktion: Katrine Windfeld.
DR-tv søndag aften.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.