TV-kendis og juraprofessor tørner sammen i tunesisk valg

Anden valgrunde ved præsidentvalget i Tunesien afholdes søndag, men få tør spå om resultatet.

Fredag deltog begge kandidater, Kais Saied (til venstre) og Nabil Karoui (til højre), i en efter tunesiske standarder sjælden tv-transmitteret valgdebat i et sidste forsøg på at vinde vælgernes gunst.

Fredag deltog begge kandidater, Kais Saied (til venstre) og Nabil Karoui (til højre), i en efter tunesiske standarder sjælden tv-transmitteret valgdebat i et sidste forsøg på at vinde vælgernes gunst.

TUNIS:Næsten en måned efter at de mere end syv millioner stemmeberettigede vælgere barberede kandidatfeltet ned fra tyve til to, skal der igen stemmes i Tunesien.

Søndag afholdes anden valgrunde ved præsidentvalget i Tunesien. Men uanset resultatet, så er det en politisk outsider, der kommer til at bestride præsidentembedet i det nordafrikanske land de næste fire år.

Både den konservative juraprofessor Kais Saied og den tidligere tv-vært og forretningsmand Nabil Karoui overraskede nemlig ved at slå mere prominente og moderate kandidater af banen ved første runde 15. september.

De to politiske debutanters succes er ifølge nyhedsbureauet AFP et vidnesbyrd om vælgernes voldsomme utilfredshed med det politiske system.

Særligt den stagnerende økonomi, høje arbejdsløshed og korruption har fyldt i valgkampen. En valgkamp, der samtidig har været mere farverig og fyldt med kontroverser end ellers.

Nabil Karoui blev kort før første valgrunde anholdt og sigtet for hvidvask og svindel. Han blev løsladt onsdag til stor jubel for sine tilhængere.

Fredag deltog begge kandidater i en efter tunesiske standarder sjælden tv-transmitteret valgdebat i et sidste forsøg på at vinde vælgernes gunst.

56-årige Karoui talte varmt for sine forslag om øget økonomisk liberalisering og fattigdomsbekæmpelse.

Kais Saied, der fik flest stemmer ved første valgrunde, talte for øget decentralisering og kritiserede samtidig den dybe splittelse, der har præget tunesisk politik i en årrække.

Der hersker stor usikkerhed om det endelige resultat af valget. Det skyldes, at der er forbud mod meningsmålinger ved anden valgrunde.

Men blandt iagttagere er der flere, der mener, at Nabil Karoui i øjeblikket har momentum.

Hans nyoprettede parti, Qalb Tounes, der direkte oversat betyder Tunesiens Hjerte, sikrede sig en andenplads ved parlamentsvalget, der blev afholdt for en uge siden.

Karoui sikrede sig i første valgrunde 15,6 procent af stemmerne mod Kais Saieds 18,4 procent.

Stemmeprocenten lå på bare 45 procent. Og netop valgdeltagelsen kan gøre det svært at spå om den endelige vinder.

Præsidentvalgets første runde skulle egentlig først have været afholdt 17. november, men det blev fremskyndet, efter at den tidligere præsident Beji Caid Essebsi døde i juni.

Essebsi kom til magten i 2014 - tre år efter Det Arabiske Forår - og var landets første demokratisk valgte præsident.

De arabiske oprør blev indledt i 2011 i Tunesien. Det er det eneste land i regionen, hvor folkets krav om demokrati er blevet indfriet.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.