Tvangssalg i Tranum

Finanskrisen har ramt et i forvejen kriseramt sommerhusbyggeri i Tranum Klitplantage, og det har givet en bølge af tvangsauktioner de sidste par måneder.

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Formanden for grundejerforeningen, Anja Grove, tror, at de mange tvangsauktioner kan sætte gang i færdiggørelsen af husene. De nye ejere har jo penge, lyder begrundelsen. Foto: Martin Damgård

- Det er så ærgerligt at se alle de familier, der ikke klarer den og får økonomiske konsekvenser lang tid fremover. Men for selve området er det rigtig godt. Køberne af grundene er jo nogen, som har penge til at gøre husene færdige, siger formanden for grundejerforeningen Anja Grove. Hun glæder sig over, at de udendørs fællesområder tager form. Med tvangsauktionerne kommer der samtidig gang i byggeriet af de halvfærdige huse, og Anja Grove forventer, at der vil stå 65 huse klar til sommer. Dermed vil det kun være nødvendigt at dække fem halvfærdige huse over med presenninger. Foreløbig er 17 råhuse eller grunde i det 150 huse store projekt sendt på tvangsauktion. - Men jeg tror ikke, at vi har set de sidste. Jeg ved, at der er nogen, som har forsøgt at komme i gang, men som ikke kan finde finansiering, og som er nødsaget til at stoppe betalingerne. Så jeg tror, at der kommer flere, siger Anja Grove. Byggeriet af fælleshuset er udskudt til 2012. Det er lavet en langsigtet plan for, hvordan fællesområderne gøres færdige. Tranum Ferieby har været omstridt fra begyndelsen i 2006, hvor 150 grunde blev solgt i det danske frikirkemiljø uden offentligt udbud. Den kristne sekt Evangelist udpegede køberne, som i mange tilfælde købte grundene til spotpris, hvilket har udløst en skattesag, som ligger i skatteankenævnet. Senere gik byggeselskabet Livora, der leverede husene, konkurs, og for nylig gik Zelot Developement, der oprindelig udviklede projektet, samme vej. Direktør David Klit er blevet arbejdsløs. - Jeg har mistet alt. Vi har tabt cirka 15 millioner på Tranum. Det kunne vi godt have overlevet, hvis det ikke var fordi, vi havde tabt på andre ting i forbindelse med finanskrisen, siger David Klit. Der er ikke meget gang i sommerhusmarkedet, og det afspejler sig i udbyttet af tvangsauktionerne i Tranum. - Ejendommene er gået til priser, der er lavere end både det oprindelige og det forventede, siger direktør i BRFbank Leonhardt Pihl.