Tvekampen

Mission Impossible 3 (MI:3) er i høj grad skåret efter mønsteret til en James Bondfilm: Hæsblæsende tempo, ufattelige stunts, utrolige tekniske hjælpemidler og en pæn portion humor. I denne den tredje af slagsen begår vores helt, Ethan Hunt (Tom Cruise) præcis samme dumhed som i Bondfilmen ”I hendes majestæts hemmelige tjeneste”. Det var den trælse film, hvor den trælse Bond - George Lazenby - giftede sig. Det fik fatale følger: Bond blev enkemand.

Håndvåben, missiler, granater. Stort set alt, der kan skyde eller eksplodere er i spil i ”MI:3”, og der er ikke mange stille stunder i løbet af de godt to timer.

Håndvåben, missiler, granater. Stort set alt, der kan skyde eller eksplodere er i spil i ”MI:3”, og der er ikke mange stille stunder i løbet af de godt to timer.

Som superhemmelig topagent stifter man ikke familie. Man bliver sårbar, for en skurk kan jo altid kidnappe konen. Den fælde er Ethan Hunt faldet i, og i allerførste scene ser vi konen - kidnappet - få bly i hjernen. Parforhold og agenttilværelse er en farlig blanding. Heraf kan man så også læse, at der gang i den fra de allerførste billeder. Altså rigtigt, rigtigt meget gang i den. Vi er vel oppe på en otte-ni stykker på den åbne Richterskala. Her er bare så meget bulder og brag, og det er skønt. Ethan Hunt har egentlig trukket sig tilbage fra agentvirksomheden og træner nu unge agent-aspiranter i stedet. Konen tror, at han arbejder i trafikministeriet, hvor hans job er at tælle biler og måle trafiktæthed på motorvejen. (Gab, hvor kedeligt, tænker alle konens venner). Og han kan virkelig tale om jobbet, så man er ved at gabe kæberne af led. Men så bliver en af hans yndlingselever kidnappet i Berlin af Owen Davian (fabelagtigt ondsindet spillet af Philip Seymour Hoffman). Afsted med Tom Cruise for at befri hende. Det lykkes også, men hun dør nu alligevel, for Davian er en rigtig skidt fyr: Han har anbragt en lille bombe i hendes kønne hoved, så det lykkes ham at sprænge det i luften, mens hun ligger i favnen på Tom Cruise og skriger af smerte. Davian er ikke bare en skidt fyr. Han er skånselsløs. Og så er han klog. Han ved for eksempel alt om Ethan. Dermed er filmen en kamp mellem det gode og onde, men den er først og fremmest kampen mellem Tom Cruise og Philip Seymour Hoffman. Det er en tvekamp. Det er også en meget spændende og koncentreret kamp, for de skiftes til filmen igennem at have overtaget, og det giver en glimrende dynamik. Faktisk tror man, filmen er slut to-tre gange i løbet af de 127 minutter. Første gang efter mindre end 20 minutter. Men så vender styrkeforholdet 180 grader, og så bliver det igen vanvittigt spændende. Det er en meget flot produceret actionfilm, og elskere af gode stunts får fuld valuta for pengene. Tom Cruise har i øvrigt selv lavet de fleste af Ethan Hunts stunts. Filmen er i actionscenerne klippet uhyggeligt tæt. I lange perioder, når det er mest hektisk, klippes der hvert eller hvert andet sekund. Så går det stærkt. Sådan er det ganske vist i mange film, men i denne er vi gang på gang nede i næsten blitzende hurtige klipninger. Tom Cruise er ganske adræt og fylder sin rolle godt ud, for han lever sig fint ind i den. Flere andre af filmens karakterer er også skåret ganske skarpt og vittigt. Filmens svageste side er, at man ofte bliver lidt forvirret, når skurken igen er ovenpå. Hvorfra får han den styrke eller den viden, der skal til? Det glemmes dog hurtigt, når tempoet igen er i højeste gear. Det er topunderholdning for alle friske drenge og deres medbragte kærester. ”Mission Impossible 3”. Amerikansk. Instr: J.J. Abrams. 2 timer og 7 minutter, tilladt fra 11 år. Danmarkspremiere.