Tynde anklager ruinerede Solhaven

Hjemkommuner til nogle af de unge, som anmeldte at de var blevet krænket, vurderede, at de unge havde udbytte af opholdet på Solhaven

Arkivfoto

Arkivfoto

FARSØ:Gennem fire år er 12 ansatte fra opholdsstedet Solhaven blevet heglet igennem af politi og domstole med anklager om 75 tilfælde af overgreb som halsgreb, knytnæveslag og spark. Opmærksomheden omkring retssagen førte til, at opholdsstedet gik konkurs og et par hundrede arbejdspladser gik tabt. Men i januar blev alle pure frifundet.

Politiken har nu undersøgt nogle af de beretninger om krænkelser, der startede sagen. Her fremgår det, at de unges hjemkommuner dengang vurderede, at deres unge havde udbytte af opholdet.

Børnerådet var med til at tænde den oprindelige kritik i 2011 efter samtaler med to unge. Rådet sendte en underretning til Vesthimmerlands Kommune om ”unødig vold”. Men den ene drengs hjemkommune konstaterede bagefter, at drengen på Solhaven ”for første gang har været i hurtig og positiv udvikling socialt og fagligt”.

En slags justitsmord

Lektor på Aalborg Universitet Karin Kildedal, ekspert i anbringelse af børn og unge, siger til Politiken:

- Når man ser på konsekvenserne, kan man mene, at der er begået en slags justitsmord. De problemer, der måtte være, skulle have været klaret gennem kvalificeret pædagogisk tilsyn og samarbejde mellem tilsynsmyndighed og Solhaven.

Solhavens leder, Søren Virenfeldt, konstaterer, at ”sagen har kostet mig mit livsværk gennem 25 år”. Han har nu politianmeldt 16 vidner, de fleste unge, for løgn i retten, og han har klaget til justitsminister Mette Frederiksen (S) over politiet og anklagemyndigheden samt henvendt sig til Folketingets Ombudsmand med en klage over Vesthimmerlands Kommune.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.