Udland

Tyrkiet bobler af optimisme: Vi kan være i EU om få år

Mange reformer er på vej i Tyrkiet, lover premierminister, som mener, at EU-medlemskab dermed er i sigte.

Efter et historisk topmøde med EU er Tyrkiets premierminister, Ahmet Davutoglu, fuld af optimisme om udsigten til medlemskab af EU i "løbet af få år" - en vurdering som ikke umiddelbart deles af de europæiske ledere.

Regeringen i Ankara erklærer sig klar med en stribe reformer, og gennemføres de, så kan medlemskab være på trapperne, lyder hans helt personlige vurdering.

- Så vil tyrkisk medlemskab af EU ikke være en drøm, men en realitet i løbet af de kommende år, siger Ahmet Davutoglu.

EU-landene og Tyrkiet blev på topmødet søndag enige om, at man midt i december vil åbne kapital 17 - økonomisk og monetært samarbejde - i optagelsesprocessen.

- Jeg var meget glad for, at der var så stor politisk vilje blandt EU-lederne. Fra vores perspektiv kan jeg sige, at vi i regeringen vil gøre alt, hvad vi overhovedet kan, for at åbne så mange kapitler som muligt, siger Davutoglu.

Hos EU-landene ser man ikke umiddelbart Tyrkiet som medlem af EU lige med det første. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) slog eksempelvis fast, at han ikke kan se det ske.

EU's præsident, Donald Tusk, valgte på det fælles pressemøde med Tyrkiets premierminister at understrege, at kravene er de samme.

- Udgangspunktet og standarderne er de samme. Jeg er sikker på, at vi kan tillade os at være mere optimistiske med den beslutsomhed, du udstråler her. Men vores mål er det samme som før, og standarderne er de samme, siger Tusk henvendt til Davutoglu.

Bemærkningen skal ses i lyset af, at EU for nylig udsendte en rapport om menneskerettigheder i Tyrkiet, hvori der rettes en skarp kritik af forholdene i landet.

Tusk siger, at EU-landene løbende vil evaluere, om Tyrkiet gør fremskridt i den aftale, der blev indgået søndag. Aftalen omfatter blandt andet, at EU vil give tre milliarder til Tyrkiet til gengæld for, at tyrkerne hjælper med at bremse strømmen af flygtninge og migranter.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.