Udland

Tyrkiet flirter igen med dødsstraf i udkast til forfatning

Drøftelser om en ny forfatning i Tyrkiet kommer til at handle om blandt andet dødsstraf, siger regeringsleder.

TURKEY-POLITICS-GOVERNMENT Foto: Scanpix/Adem Altan

TURKEY-POLITICS-GOVERNMENT Foto: Scanpix/Adem Altan

Trods massiv kritik fra især Europa flirter Tyrkiets regering igen med at genindføre dødsstraffen, som blev ophævet for 12 år siden.

På et møde i regeringspartiet AKP siger den tyrkiske premierminister, at dødsstraf i en kommende forfatning vil kræve et kompromis i parlamentet.

Premierminister Binali Yildirim uddyber ikke, hvad dette kompromis går ud på. Men han understreger, at der ikke kan blive tale om dødsstraf med tilbagevirkende kraft.

Yildirim fortæller til partifællerne i Ankara, at et udkast til en ny forfatning er færdigt. Målet med forfatningen er at give præsident Recep Tayyip Erdogan større magt.

Efter et kupforsøg i sommer har præsidenten talt åbent om, at der måske skal indføres dødsstraf. Det er et krav fra folket, lyder hans begrundelse.

Tyrkiet havde dødsstraf frem til 2004. Men den blev afskaffet for at gøre Tyrkiet klar til at blive et EU-land.

Genindføres dødsstraffen, er det en hindring i Tyrkiets proces mod at blive medlem af EU. Det vil betyde, at processen indstilles helt, har EU-politikere sagt.

Titusindvis af mennesker i militæret, på undervisningsinstitutioner, i retsvæsnet og på andre offentlige kontorer er blevet fyret eller fjernet siden kupforsøget i sommer. De beskyldes for at have støttet kupmagerne fra militæret.

Den seneste henrettelse i Tyrkiet fandt sted 25. oktober 1984 efter et kup i 1980. Det var Hidir Aslan, en militant venstreorienteret, der blev hængt.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.