Udland

Tyrkiet forlader München-møde i protest over Israel

Israel har tilmeldt sig international sikkerhedskonference, og det har fået Tyrkiet til at melde afbud.

Den tyrkiske udenrigsminister Mevlüt Cavusoglu har fredag valgt at rejse hjem fra den internationale sikkerhedskonference i München i protest over gæstelisten.

Han vil ikke deltage i møder med en israelsk delegation, lyder forklaringen.

Forholdet mellem Israel og Tyrkiet er fortsat spændt efter en diplomatisk konflikt i 2010, da israelske soldater dræbte ni tyrkere, som var med på en tyrkiskledet humanitær hjælpemission til Gazastriben.

- Det var min plan at deltage i konferencen, men vi har besluttet ikke at deltage, da den israelske delegation i sidste øjeblik sendte en tilmelding til en session om Mellemøsten, siger Cavusoglu under en pressekonference i Berlin.

Afbuddet til konferencen har intet at gøre med Tyrkiets forhold til Tyskland, slår han fast i en kommentar til tyrkisk stats-tv TRT.

Selvom Tyskland og Israel er handelspartnere og tidligere allierede har de ofte diplomatiske skænderier.

Sikkerhedskonferencen afholdes i den sydtyske by München fredag og lørdag.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, udtalte sidste år i et kontroversielt udfald mod regeringen i Jerusalem, at israelerne agerer som Hitler.

I januar fortsatte premierminister Ahmet Davutoglu den linje ved at sammenligne den israelske premierminister Benjamin Netanyahu med de islamister, som dræbte 17 personer i Paris fra 7. januar og nogle dage frem.

Hans argument var, at begge parter begik forbrydelser mod menneskeheden.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden