Udland

Tyrkiet forsvarer anholdelser af politikere

EU udtrykker ekstrem bekymring over anholdelser af kurdiske oppositionspolitikere.

Politiets tilbageholdelse af prokurdiske politikere i Tyrkiet er ikke i strid med loven, siger landets regering.

Tilbageholdelserne er blevet stærkt kritiseret i af EU.

- Tilbageholdelserne af parlamentsmedlemmer fra Folkets Demokratiske parti (HDP) er i overensstemmelse med den tyrkiske lovgivning, siger landets justitsminister, Bekir Bozdag.

Justitsministeren fremsætter udtalelsen til den statslige tv-station, TRT, efter at politi har anholdt 11 af det prokurdiske partis parlamentsmedlemmer.

I Bruxelles udtrykker EU's udenrigsminister, Federica Mogherini, "ekstrem bekymring" over anholdelserne af det kurdiske partis ledere.

Hun siger, at hun har taget kontakt til de tyrkiske myndigheder. Hun har samtidig indkaldt til et EU-ambassadørmøde i Ankara.

Relationerne mellem Tyrkiet og EU har længe været stærkt belastet af Europas flygtningekrise.

De er blevet yderligere forværret, efter at præsident Recep Tayyip Erdogan har gennemført omfattende politiske udrensninger i kølvandet på et fejlslagent kupforsøg i juli.

Tyrkisk politi anholdt fredag lederne af HDP, Selahattin Demirtas og Figen Yuksekdag efter først at have ransaget deres hjem.

Derudover er ni andre af partiets parlamentsmedlemmer blevet tilbageholdt.

Kurdiske politikere har bebudet "demokratiske reaktioner" i hele landet efter anholdelserne.

Det sker, fordi de angiveligt har nægtet at afgive vidneforklaringer i sager, der omhandler forbrydelser forbundet til "terrorpropaganda".

Erdogan har tidligere sagt, at de to HDP-ledere bør fratages deres politiske immunitet for at have begået overtrædelser af forfatningen.

Tyrkiet beskylder HDP for at have tilknytning til den militante kurdiske gruppe PKK, der anses som en terrororganisation af USA, EU og Tyrkiet.

En bilbombe i byen Diyarbakir i det sydøstlige dræbte mindst otte og sårede over 100. Eksplosionen skete nær en politistation, hvor de anholdte politikere var blevet taget hen.

HDP er det tredjestørste parti i det 550-pladser store parlament i Tyrkiet. Her sidder HDP på 59 af pladserne.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.