Udland

Tyrkiet lover demokratiske reformer straks på EU-topmøde

Reformer af retsvæsnet og styrkede demokratiske rettigheder er på vej, lover Ahmet Davutoglu under EU-topmøde.

Selvom tanken om tyrkisk EU-medlemskab synes død i Europa, så fylder den fortsat meget i den tyrkiske regering, og forhandlingerne genåbnes også formelt med det topmøde, parterne har indledt søndag eftermiddag i Bruxelles.

Tyrkiets premierminister, Ahmet Davutoglu, indledte mødet med EU's stats- og regeringschefer med en række løfter, der skal imødekomme en årelang kritik fra Europa.

Regeringen i Ankara vil, siger premierministeren, i næste uge annoncere reformer, der styrker tyrkernes "demokratiske rettigheder". Desuden vil man reformere retsvæsnet, så det bliver "mere effektivt og uafhængigt".

- Det er en historisk dag i relationen mellem os, siger den tyrkiske premierminister ved åbningen af mødet.

Diskussionen om tyrkisk EU-medlemskab strander ofte - og blandt andet - på, at landet halter alvorligt efter Europa, hvad angår menneske- og frihedsrettigheder.

- Det er en historisk dag, hvor vi skal revitalisere vores optagelsesproces. Jeg er taknemmelig for denne friske start, siger Ahmet Davutoglu.

Anledningen til topmødet er, at EU-landene ønsker Tyrkiets hjælp til at håndtere og bremse de store strømme af flygtninge og migranter, som søger mod Europa.

Til den opgave, som også omfatter job- og uddannelsesmuligheder for de flere millioner syriske flygtninge i Tyrkiet, vil EU "indledningsvis" sende tre milliarder euro til regeringen i Ankara.

Samtidig vil man "åbne nye kapitler" i Tyrkiets optagelsesproces mod EU-medlemskab.

Den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), sagde før topmødet, at han har svært ved at forestille sig, at Tyrkiet bliver medlem af EU en gang i fremtiden.

Alligevel mener han, at det er fornuftigt at invitere dem videre ind i denne optagelsesproces, hvor man kan have en "kritisk dialog".

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.