Udland

Tyrkiet lukker for WikiLeaks og forbyder akademikerrejser

Tyskland kritiserer Erdogans udrensning. Senest er 900 politifolk og en håndfuld rektorer blevet fjernet.

TOPSHOT-TURKEY-MILITARY-POLITICS-COUP-DEMO Foto: Scanpix/Daniel Mihailescu

TOPSHOT-TURKEY-MILITARY-POLITICS-COUP-DEMO Foto: Scanpix/Daniel Mihailescu

Tyrkiske myndigheder har blokeret adgangen til WikiLeaks, efter at netstedet har offentliggjort flere hundredtusinder interne e-mails fra den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogans regeringsparti, AKP.

WikiLeaks begyndte tirsdag at offentliggøre næsten 300.000 e-mails og en halv million dokumenter fra AKP. De er fra perioden 2010 og frem til 6. juli i år, altså godt en uge inden det fejlslagne militære kupforsøg i Tyrkiet fredag.

WikiLeaks oplyser, at organisationen har fået fat i de mange e-mails inden kupforsøget, men har besluttet at offentliggøre dem "som svar på regeringens udrensninger efter kuppet".

Kun få timer efter, at den afslørende hjemmeside havde offentliggjort de mange e-mails, var det ikke længere muligt for tyrkiske internetbrugere at få adgang til siden.

Den tyrkiske telestyrelse siger, at der er foretaget et "administrativt tiltag" - en vending, myndighederne ofte bruger, når de med jævne mellemrum lukker adgang til diverse sider på nettet.

Tyskland fordømmer Tyrkiets mange indgreb efter kupforsøget, der blev indledt fredag aften. Den tyske regering mener, at det tyrkiske styre "tilsidesætter retsstaten" ved at slå så hårdt ned på formodede modstandere.

Onsdag blev yderligere 900 politifolk fjernet fra deres poster på grund af mistanke om, at de har forbindelse til en islamisk bevægelse, som ledes af Fethullah Gülen, og som Tyrkiet mistænker for at stå bag kupforsøget.

- Stort set hver dag ser vi nye tiltag, der tilsidesætter retsstaten og ignorerer proportionalitetsprincippet, siger den tyske regeringstalsmand Steffen Seibert ifølge AFP.

- Der er ingen tvivl om, at det er dybt bekymrende.

Tyrkiet har afsat eller suspenderet omkring 50.000 soldater, politifolk, dommere, lærere og andre siden kupforsøget. Landets vestlige allierede har udtrykt dyb bekymring over den udrensning, der tilsyneladende er i gang.

Onsdag suspenderede tyrkiske myndigheder fire rektorer fra landets universiteter og gav alle akademikere forbud mod at rejse udenlands.

Den tyrkiske uddannelsesstyrelse opfordrer desuden de akademikere, der i øjeblikket befinder sig i udlandet, om hurtigst muligt at rejse hjem.

En regeringskilde forklarer, at det er et midlertidigt tiltag, der skal mindske risikoen for, at de ansvarlige bag det mislykkede kupforsøg flygter ud af landet.

TRT meddeler, at Istanbul Universitet har fjernet 95 akademikere fra deres job.

Beslutningen om at nedlægge rejseforbud for akademikere kommer dagen efter, at 1577 dekaner på universiteter over hele Tyrkiet blev fjernet fra deres poster. Samme dag har Tyrkiet ligeledes frataget licenser for 21.000 lærere på private skoler.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.