Udland

Tyrkiet og Grækenland skubber på en løsning for Cypern

Grækenlands regeringschef på besøg i Tyrkiet. På dagsordnen er blandt andet flygtninge og Cypern-striden.

Der er muligheder for Cypern lige nu. Vinduet for at finde løsninger er åbent.

Sådan siger Ahmet Davutoglu, Tyrkiets fungerende premierminister, der onsdag har haft besøg af sin græske kollega, Alexis Tsipras.

Under et møde har Davutoglu og Tsipras drøftet striden om den delte Middelhavsø, der i årtier har forgiftet klimaet mellem de to nabolande. Men striden er ikke uløselig, og der kan komme fremskridt, mener Davutoglu.

- Forhandlingerne er i gang. Vi har en fælles tilgang med Grækenland om at bidrage positivt til forhandlingerne, siger den tyrkiske regeringschef på en pressekonference med Tsipras i Ankara, Tyrkiets hovedstad.

Cypern har været delt langs etniske linjer siden 1974, da Tyrkiet invaderede øen og besatte den del, hvor der er tyrkisktalende cyprioter. Invasionen blev udløst af et græsk-inspireret kup.

Siden er øen så blevet delt i to, men det er imidlertid kun Tyrkiet, der anerkender den tyrkisktalende, nordlige del som en stat.

EU anerkender den græsktalende del af Cypern med hovedstaden Nicosia. Ifølge EU's opfattelse repræsenterer den hele EU-landet Cypern.

De to toppolitikere har også drøftet situationen med de hundredtusinder af flygtninge og migranter, der rejser via Tyrkiet til EU-landet Grækenland og videre op til Nordeuropa.

- Vi bliver nødt til at tage skridt til at koordinere, sådan at vi bliver bedre til effektivt at ramme de smuglerringe, der er en fornærmelse mod menneskelig værdighed, siger Tsipras.

Han siger også, at Grækenland ser "positivt" på Tyrkiets bestræbelser på at blive medlem af EU, forudsat at en række betingelser er opfyldt.

Sideløbende med at mødes med sin gæst fra Grækenland har Davutoglu i øvrigt travlt med også at skulle danne regering.

Han har netop fået mandat til at danne en ny regering efter valgsejren for AKP-partiet den 1. november.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.