Udland

Tyrkiet overvejer folkeafstemning om ballade-park

Regeringen håber, at demonstranterne vil forlade Taksim-pladsen, hvis de får løfte om afstemning.

Tyrkiet overvejer folkeafstemning om ballade-park

Borgerne i Istanbul får måske det afgørende ord i striden om Geziparken, som nu har stået på i snart to uger og forvandlet området omkring parken til en kampzone mellem demonstranter og politi. Protesterne har spredt sig flere store byer.

Det var myndighedernes accept af et stort byggeprojekt i Geziparken, der antændte urolighederne. Parken støder op til Taksim-pladsen, hvor de store sammenstød har fundet sted.

- Vi kan lægge spørgsmålet ud til folkeafstemning. I demokratier er det kun folkets vilje, som tæller, sagde regeringspartiet AKP's næstformand Huseyin Celik onsdag aften.

Han udtalte sig efter et møde mellem premierminister Recep Tayyip Erdogan og repræsentanter for demonstranterne, som endnu ikke har kommenteret forslaget om en afstemning. Det vides ikke, hvad der kom ud af mødet.

Ifølge Celik er det ikke hensigten af lade alle vælgere i Tyrkiet give deres mening til kende om parken. Han forestiller sig en lokal afstemning i Istanbul eller bare i den bydel, hvor Geziparken ligger.

Regeringen håber, at forslaget kan dæmpe demonstranternes utilfredshed.

- Vi tror, at folk beslutter sig for at gå hjem efter denne gestus, siger Celik.

- De, der har dårlige hensigter, eller som forsøger at provokere og fortsat er i parken, vil blive konfronteret af politiet, advarer han.

Demonstranterne vendte onsdag aften tilbage til Taksim-pladsen, efter politiet fordrev dem tirsdag med tåregas og vandkanoner.

Fire er blevet dræbt, deriblandt en politibetjent, og omkring 5000 demonstranterne er kommet til skade under optøjerne.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.