Udland

Tyrkiet rydder op efter voldsomme demonstrationer

Butiksejere og kommunalt ansatte rydder nu op efter voldsomme demonstrationer i tyrkiske storbyer.

Tyrkiet rydder op efter voldsomme demonstrationer

Hverdagen er igen ved at indfinde sig i Tyrkiet.

Butiksejere og kommunalt ansatte er søndag begyndt at rydde op i gaderne i Istanbul og Ankara efter de seneste dages voldsomme demonstrationer mod regeringen.

Butiksejere kæmper blandt andet med at skrubbe graffiti af mure.

Slogans mod regeringen er også blevet sprayet på udbrændte biler - blandt andet politibiler - og busser.

Tusindvis af demonstranter i Istanbul fejrede tidligt søndag morgen, at politiet nu har forladt den centrale Taksim-plads.

Området har siden fredag været centrum for nogle af de største demonstrationer mod den tyrkiske regering de seneste år.

Politiet har taget tåregas, vandkanoner og knipler i brug for at opløse menneskemængden. Snesevis af personer er kommet til skade, og ifølge menneskerettighedsorganisationen Amnesty International har to mennesker mistet livet.

Dødsfaldene er ikke bekræftet af myndighederne.

Protesterne i Istanbul bredte sig til andre af Tyrkiets store byer, og næsten 1000 personer er blevet anholdt ifølge det tyrkiske indenrigsministerium.

Optøjerne begyndte fredag, da en gruppe miljøaktivister protesterede over, at der skal bygges et stort butikscenter midt i en grøn park i Istanbul, men protesterne har udviklet sig til en mere generel demonstration imod landets regering.

Ifølge indenrigsminister Muammer Guler er 79 personer kommet til skade.

På sociale medier er der blevet indkaldt til yderligere demonstrationer søndag både i Istanbul og Ankara. Det er dog uklart, hvor mange mennesker, der vil dukke op.

- Vi bliver her til den bitre ende, siger Akin, der arbejder i en motorbutik, og har været på Taksim-pladsen de seneste dage.

- Vi forlader ikke stedet. Svaret er, at regering træder tilbage. Vi er trætte af, at denne undertrykkende regering konstant lægger et pres på os. Nu handler det om meget mere end disse træer, siger Akin.

Dermed hentyder han til de omkring 600 træer, der stod til at blive fældet for at give plads til butikscentret.

Det var startskuddet til urolighederne, men nu har det altså udviklet sig til en generel protest mod regeringens styreform.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.